BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İstanbul Modern yıkılacak mı?

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, İstanbul Modern Müzesi'yle ilgili haberler hakkında açıklama yaptı.

Abone ol

İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu tarafından geçtiğimiz hafta onaylanan Galataport projesi planları çerçevesinde, Karaköy sahilinde bulunan İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin de kaldırılması kararı verildiği ortaya çıktı.

Kararın ardından bugün açıklama yapan 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mete Tapan, İstanbul Modern'in yıkılmayacağını söyledi. 

2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mete Tapan, kendilerine sunulan planın eksik olduğu gerekçesiyle geri gönderildiğini ve İstanbul Modern'in yıkılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Tapan, Akşam Gazetesi'ne yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Burası özelleştirme kapsamında olan bir yer ve buraları için daha önce yapılan plan tarafımızdan reddedilmişti. Üç sene sonra tekrardan bir imar planı yapmışlar. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli. Özelleştirme İdaresi, 10 gün önce plan hakkında kurula bilgi verdi. Bugün bir kez daha bilgi verdiler.

TEKNİK EKSİKLİKLER VAR

Biz de planda teknik açıdan bir takım eksiklikler bulduk ve bunları tamamlamalarını söyledik. Ama ne bir yıkım, ne de İstanbul Modern ile ilgli bir şey var. Planda eksik olan taraf alanın nasıl kullanılacağına dair bir ayrıntının olmaması. Yani neresi yeşil alan olacak neresi kamuya açık olacak, nerede gümrük olacak bunlar bilinmiyor. 1/1000 açısından doğru bir anlatım değil. Bu planın yeniden gözden geçirilip kurulumuza sunulmasını istedik ve müzakereleri devam ettirme kararı aldık. Yani İstanbul Modern'in yıkılması söz konusu değil."

BÜYÜKŞEHİR 'KALDIRILSIN' DEDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'den Galataport planları ile ilgili Özelleştirme İdaresi'ne gönderilen yazıda, İstanbul Modern'in kaldırılması teklif edildi. Kültür Bakanlığı'ndan gönderilen yazıda ise müzenin korunması istendi. Özelleştirme İdaresi, Galataport ile ilgili hazırladığı planda müzenin mevcut halde korunmasına yer verdi. Fakat İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu plan üzerinde yaptığı tadilatta Büyükşehir Belediyesi'nin görüşü doğrultusunda değişiklik yaptı. Yapılan tadilatla Nusretiye Saat Kulesi'nin çevresinde yeralan projenin yüzde 14'lük bölümüne denk gelen alanın kamuya açık yeşil alan olarak düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Bu kapsamda, 4 numaralı Antrepo'da yer alan İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin kaldırılması kararlaştırıldı. İstanbul Modern'in bulunduğu 8 bin metrekarelik sahanın Galataport projesi kapsamında düşünülen meydanın bir parçası olacağı ve kamuya açık yeşil alan olarak düzenlenmesinin planlandığı belirtildi.