BIST 10.096
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.410,22
HABER /  GÜNCEL

İstanbul dünya kenti olma yolunda

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul'a dünya kenti olarak konumlandırmak istediklerini söyledi.

Abone ol

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ''Hükümet olarak hedefimiz, İstanbul'u güçlü bir kültürel endüstrileşmeyle kuşatarak, dünya kentleri arasında yeniden konumlandırmaktır'' dedi.

Yazıcı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen ''Kültür Yönetişiminde Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu''nun kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olması sürecinin, kültür konusunda daha derinlikli daha titiz çalışmalar sürdürmelerine fırsat sağladığını, bu süreçte hem Avrupa Birliği geneli hem de Türkiye'deki kültür politikalarını gözden geçirme fırsatı bulduklarını söyledi.

''YENİ DÜNYAYI ANLAMAK İÇİN...''

Bakan Yazıcı, dünya hızla değişirken eski kavramların ve yaklaşımların, niteliklerini ve işlevlerini yitirdiklerini belirterek, ''Karşı karşıya olduğumuz yeni dünyayı anlamak için yeni kavramlarla düşünmemiz kaçınılmaz olmuştur. Eskiden tarım, sanayi ve bilgi toplumundan söz ediyorduk. Bugün ise 21. yüzyılın küreselleşen dünyasında, yaratıcılık kavramı öne çıkıyor. Yaşadığımız şehri ve bütün dünyayı farklı kılacak olan özelliğin yaratıcılık olduğunu görüyor ve anlamış bulunuyoruz. İçinde bulunduğumuz çağı yakalamak için yaratıcı endüstrilerden, yaratıcı kentlerden ve yaratıcı ekonomilerden söz ediyoruz. Bu şekilde kültür ve sanat, toplumların hayatında daha büyük önem kazanıyor'' dedi.

Eskiden sadece toplumun seçkin kesimlerinin ilgi alanına girdiği düşünülen sanatın, bugün toplumu kaynaştıran, birleştiren bir unsur olduğunu söyleyen Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

''Kültür ve sanatın artan bu önemini istatistiklerde de açık bir şekilde gözlemliyoruz. İstatistikler sıradan bir turistin 1 dolarlık getirisine karşılık, kültür turistinin 13 dolarlık getirisi olduğunu söylüyor. Son 5 yılda AB ülkelerindeki toplam istihdamın yüzde 8'inin yaratıcı endüstriler alanında oluğunu görüyoruz. Böyle olunca kültür ve sanat alt yapımızı, kültür politikalarımızı sürekli olarak yeniden gözden geçirmek zorundayız. Hele ki Avrupa'nın en genç ve dinamik nüfusuna sahip olan ülkemizdeki yaratıcı enerjiyi çıkaracak ortamı hazırlamak daha da büyük önem taşıyor ve İstanbul'un 2010 yılında AB Kültür Başkenti olması, bu konulara daha da özenle eğilmemizi kaçınılmaz kılıyor.''

İstanbul'un, AB'ye aday bir ülkenin kenti olarak 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti sıfatını kazandığını belirten Yazıcı, ''Bu sıfatla beraber bizler elde edilen bu fırsatı, İstanbul'u yeni bir kentsel kalkınma stratejisiyle geliştirmek ve dünyada önde gelen şehirler arasında hak ettiği yere ulaşmasına katkı sağlamak olarak gördük'' dedi.

Bakan Yazıcı, ''Hükümet olarak hedefimiz, İstanbul'u güçlü bir kültürel endüstrileşmeyle kuşatarak, dünya kentleri arasında yeniden konumlandırmaktır. İstanbul'da gerçekleştirilmek istenen yaratıcı kültür çalışmalarını bundan böyle daha planlı, ince ve doğru stratejilerle, global bir tasarıma uygun şekilde tanımlama gereğini duyuyoruz'' diye konuştu.