BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.432,37
HABER /  GÜNCEL

İstanbul Boğazı'nda Rusya savaş gemisi görüntüleri

Rusya-Türkiye krizi sürerken İstanbul Boğazı'nda ilginç bir olay yaşandı. Rus savaş gemisi boğazdan geçerken gemi üzerinde bir asker omzunda füzeyle görüntülendi.

Abone ol

RUSYA'ya ait bir savaş gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırısında bir askerin sırtında füze taşıdığı görüldü. 

Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında gemideki bir asker karadan havaya atılan bir füzeyi boğaz geçisi boyunca omzunda atış pozisyonunda taşıdı.



Türkiye Rusya'nın bir SU-24 askeri uçağını sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Suriye sınırında düşürmüş, uçakların pilotlarından birisi öldürülmüş birisi yapılan operasyonla kurtarılmıştı.

NATO GEMİLERİ BOĞAZ'A DEMİRLEDİ

NTV'nin haberine göre, NATO gemileri İstanbul boğazına demirledi. F-334 NRP Francisco de Almeida, F-105 ESPS Blaz de Lezo ve FFG-338 HMCS Winnipeg'den oluşan NATO Deniz Grubu gemileri Sarayburnu açıklarında demirledi. Gemilerde nöbet tutan askerler dikkat çekti.

ASKERİ UZMANLARIN YORUMU: TAHRİK EDİCİ

Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında, gemideki bir askerin omzunda füze taşımasına askeri uzmanlar tepki gösterdi.

Hürriyet'e konuşan emekli Tuğamiral İlker Güven, söz konusu eylemi, "tahrik unsuru taşıyan bir davranış" olarak tanımladı.

"Hele ki denizcilere hiç yakışmayacak tarzda, bir başka ulusun onuruyla alay eder gibi bir tutum var. Asla kabul edilemez" diyen Güven, "Boğazlar'dan silah başında geçilmesinin, Montrö anlaşmasının ruhuna aykırı" olduğunu belirtti.

"DIŞİŞLERİ NOTA VERMELİ"

Bu olaya ilişkin Rusya'ya verilecek cevabın Türk Silahlı Kuvvetleri'nden değil, Dışişleri Bakanlığı'ndan gelmesi gerektiğini ifade eden Güven şöyle konuştu:

"Dışişleri Bakanlığı’nın nota vererek, Boğazlar'dan geçerken Montrö kuralarının çiğnenmemesi ve hakarete varan bir tavır takınılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunması lazım."

"GERGİNLİK TIRMANDIRILMAMALI"

"Hem Türkiye hem de Rusya gerginliği tırmandırıcı davranışlarda bulunmak yerine, gerginliği azaltarak karşılıklı ilişkileri normal düzeye getirmeli" diyen Güven, her iki ülkenin de çıkarları için diplomasi kanallarının daima açık tutulması gerektiğini sözlerine ekledi.

"ABD'NİNKİ DE DOĞRU DEĞİLDİ"

Emekli Tuğamiral Güven, geçen yıl Karadeniz'de Ukrayna krizi nedeniyle sıcak günler yaşanırken, bir Amerikan destroyerinin benzer şekilde İstanbul Boğazı’ndan geçmesinin de yanlış olduğunu vurguladı.