BIST 9.719
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.424,33
HABER /  DÜNYA

İsrail'in gözü bu mezarlıkta!

Kudüs'ün en eski mezarlığı olan ve Osmanlı şehitliği olan Mamilla mezarlığını İsrail işgal etti.

Abone ol

Osmanlı askerlerinin de gömülü olduğu Kudüs'deki Mamilla mezarlığında gösteri yapan Filistinliler, Türkiye'ye harekete geçme çağrısı yaptı.

Kudüs'ün en eski mezarlığı olan ve içinde çok sayıda Osmanlı askeri kabrinin bulunduğu tarihi Mamilla mezarlığında, İsrail'in verdiği zarardan dolayı protesto gösteri düzenlendi.

Filistin 1948 hareketi lideri Şeyh Raid Salah'ın başı çektiği gösteride, mezarlığa yönelik saldırılar protesto edilerek, İsrail yönetimden mezarlığa saygı göstermesi istendi.

''Geceleyin mezarları söküyorlar'', ''İsrail işgalinin ahlakı bu'', ''Mamilla mezarlığında köpek parkı, büyük rezalet!'' yazılı dövizlerin taşındığı gösteride, ''Ölülerin kabirleri mukaddestir'', ''Ey alemlerin rabbi Müslümanların ölülerine merhamet et'' sloganları atıldı.

''Ölülerinizi Mamilla'ya defnedin''

Öte yandan, Mescid-i Aksa Müdürü Nacih Bakirat, Filistinlilere ölülerini Kudüs'te bulunan Mamilla mezarlığına gömmeleri çağrısında bulundu. Bakirat AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Mamilla mezarlığının bulunduğu alan üzerinde müze, gece kulübü ve köpek barınağı kurma amacıyla başlattığı çalışmaları önleyebilmek için Müslüman Filistinlilere ölülerini Mamilla'ya defnetmeleri çağrısında bulundu.

İsrail'in, mezarlığa yönelik saldırılarının, Kudüs'ün Arap ve Müslüman çehresini yok etme hedefi taşıdığını savunan Bakirat, ''1935 yılında çevrede oturan Yahudi ailelerin çöp atmaya başladığı bu mezarlık, 1938 yılında atık su kanallarının geçtiği bir yer haline geldi. Daha sonraki yıllarda mezarlıkta kanalizasyon kuyuları açıldı'' diye konuştu.

''Türkiye, harekete geçmeli''

İsrail'in kutlamalar yapmak üzere mezarlığa ait tarihi bir gölete de el koyduğuna dikkati çeken Bakirat, İslam aleminin mezarlığı korumadan sorumlu olduğunu belirterek, Türkiye'ye harekete geçme çağrısı yaptı.

Kudüs'ün batısında bulunan Mamilla mezarlığı şehrin en eski ve en büyük mezarlığı olarak biliniyor. Yinen Los Angeles merkezli Simon Wiessental Merkezi tarafından mezarlığın yanına yapılan ''Hoşgörü müzesi'' nedeniyle bin 500 yüz mezar daha önce yerlerinden sökülerek başka bir yere taşınmıştı.

Selahaddin Eyyubi'nin askerlerinin yanı sıra Filistin'in önde gelen eski aile kabirlerinin de bulunduğu mezarlığın hemen yanına, 2007 yılında bir alışveriş merkezi açılmıştı. Geçen hafta mezarlar üzerine spreyle ''Araplara ölüm'' yazılarak ve Yahudi yıldızı çizilerek zarar verilen tarihi mezarlık, sık sık Yahudilerin saldırısına uğruyor.