BIST 8.988
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.282,91
HABER /  GÜNCEL

İsrail'e uçak havalanmayacak! Ankara'dan bildiri

İsrail'in Ben Gurıon Havalimanı'na saldırı düzenlendiği gerekçesiyle bu ülkeye yapılacak uçuşları yasaklayan bildirinin, dün gece 21.57'de yayınlandığı ve tüm dünya havacılarına duyurulduğu öğrenildi.

Abone ol

İsrail'in Ben Gurıon Havalimanı'na saldırı düzenlendiği gerekçesiyle bu ülkeye yapılacak uçuşları yasaklayan ve havacılık dilinde NOTAM denilen havacıları önemli durumlarda bilgilendirmek amacıyla yayınlanan bildirinin, Ankara Esenboğa Notam Ofisi tarafından dün gece 21.57'de yayınlandığı ve tüm dünya havacılarına duyurulduğu öğrenildi.

İŞTE O MESAJ

"EN ÜST DÜZEY MESAJ"

NOTAM'ın, havacılık dilinde 'SS NOTAM' olarak yani, " En Üst Düzey Mesaj" olarak Eseneboğa NOF (Notam Ofisi) tarafından yayınlandı, " İsrail Tel Aviv-Ben Gurıon Havalimanına (Kod adı LLBG) saldırı düzenlendiğinden dolayı ikinci bir bilgilendirmeye kadar hiçbir TC Tescilli Hava Aracının bu meydana gitmek üzere kalkış yapmasına izin verilmeyecektir" denildi.

"24 SAAT DEĞİL, İKİNCİ BİR EMRE KADAR"

Bilindiği gibi NOTAM'ın yayınlandığı saatlerde Ben Gurion'a gitmekte olan bir THY uçağı ile Lufthansa'nın bir kargo uçağı geri döndü ve İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi.

THY internet sitesinde İsrail'in Ben Gurion Havalimanı'na yapılacak tüm seferlerin 24 saat süreyle yapılmayacağını bildirildi. Ancak yayınlanan NOTAM'da uçuş yasağı için belirli bir saat konulmadı ve sade ikinci bir emre kadar denildi.

Bu arada Libya, Irak, Suriye, Ukrayna gibi çatışmaların ve savaşların yoğun yaşandığı ülkelerdeki, Tripoli, Bingazi, Musul, Simferepol ve Donetsk gibi havalimanlarına da halen sefer yapılamıyor.

DELTA UÇAĞI İSRAİL YOLUNDAN DÖNMÜŞTÜ

Bu arada dün akşam, Amerikan Delta Havayolları'nın New York-Tel-Aviv seferini yapan DL-468 sayılı uçağı, 273 yolcu ve 17 mürettebatıyla John F. Kennedy Havalimanı'ndan kalkmış, uçak Yunanistan semalarındayken, İsrail'in Ben Gurion Havalimanı yakınlarına roket isabet ettiği haberi ulaşmıştı. Bunun üzerine pilot, havalimanını emniyetli bulmadığı için, durumu ABD Federal Havacılık İdaresi'ne bildirdi. Kule'den talimat gelince de, pilot Güney Yunanistan üzerindeyken uçağın rotasını Paris'e çevirdi. Uçak, Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı'na sorunsuz şekilde indi. Olayın ardından, Delta Havayolları, güvenlik gerekçesiyle İsrail'e olan tüm uçuşlarını süresiz olarak iptal etti.

İSRAİL HAVAYOLLARI, AÇIĞI KAPATMAK İÇİN SEFERLERİ ARTIRDI

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve bazı Avrupa ülkelerinin İsrail'e uçuşları durdurmasının ardından El Al Havayolları, sefer sayısını artırdı.

İsrail'in devlet televizyonu Kanal 1'de yer alan habere göre, İsrail El Al Havayolları şirketi, bu sabahtan itibaren seferlerin iptal edilmesinden doğan açığın kapatılması için uçuşlarını arttırma kararı aldı.

Türkiye, ABD, Norveç, Fransa ile Kanada Havayolları Air Canada ve Alman Havayolu şirketi Luftansa'ya bağlı havayolu şirketleri Swiss, Avusturya ve Germanwings güvensiz ortam nedeniyle Tel Aviv seferlerini durdurma kararı almıştı.