BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,81
ALTIN 2.412,39
HABER /  DÜNYA

İsrail'den geri adım sinyali!

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in bugünkü başyazısı Türkiye-İsrail ilişkilerini masaya yatırdı.

Abone ol

İsrail 'in önde gelen gazetelerinden Haaretz bugünkü başyazısını, Türkiye -İsrail ilişkilerine ayırdı.

'Türkiye ile konuşma zamanı' başlığı ile yayınlanan yazıda "eğer bildirildiği gibi İsrail ile Türkiye arasında devam eden uzlaşma görüşmeleri olumlu sonuçlanırsa, bu Bulut Sütunu Operasyonu'nun en dikkate değer diplomatik gelişmesi olur" denildi.

İki ülkenin de çıkarlarının örtüştüğünü belirten gazete, "aradaki iletişimsizliği aşarak, MİT müsteşarı ile MOSSAD şefinin Gazze 'deki ateşkes görüşmelerinde ortak çalışmada anlaştılar." Suriye'deki kriz ve İran 'ın uranyum zenginleştirme çabaları nedeniyle iki ülke arasında ki fay hatlarında da İsrail ve Türkiye'nin işbirliğinin sürebileceğine dikkat çeken yazıda şu tespitlere yer verildi:

"Türkiye, İsrail ile kötü ilişkilerin, bölgesel lider olarak kabul görme isteğine ve Ortadoğu'daki krizlerde çözüm geliştirme amaçlarına yardımcı olmadığını anladı. İsrail de, Mısır'la olan bağlarının gergin ve kırılgan olabileceğini ve Türkiye ile müttefik olmanın gerekli olacağını idrak etti."

İLİŞKİLER MAVİ MARMARA İLE BOZULMADI

İlişkilerin, 2010'daki Mavi Marmara baskınından daha önce bozulduğunu belirten Haaretz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert arasındaki dostluğun, baskından 18 ay önce İsrail'in gerçekleştirdiği Gazze Operasyon'nda, çatladığını öne sürdü.

Hükümetlerin hakaret içeren söylemleri nedeni halklar arasında ilişkilerin de bozduğuna dikkat çeken gazete,

Ancak çatlağın sadece ikili ilişkilere değil iki halk arasındaki ilişkiye de büyük zarar verdiğini vurgulayan Haaretz, buna rağmen "geçen hafta Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Temsilcisi Joseph Ciechanover ile Türk Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirliloğlu arasında yapılan toplantı iki hükümetin barışmak için çalışmaya hazır olduğunu kanıtladı" diye yazdı.

ABSÜRD VE SAÇMA!

Haaretz başyazısına ilginç tespitlerle son verdi:

"Hamas ile bir ateşkesi müzakere etmeye hazır olan bir İsrail'nin Mavi Marmara baskını konusunda Türk halkından özür dilemek için doğru sözleri bulamaması absürd olur. Kürt teröristlerle müzakereye hazırlanan Türkiye'nin, İsrail'den gelen açılımı reddetmesinin saçma olacağı gibi. İki ülkenin yeniden dost olması zamanı geldi"