BIST 10.255
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.394,69
HABER /  GÜNCEL

İsrail'de ezan skandalı!

İsrail'de iktidar dahil partilerin seçim vaadi olarak ezanı susturma yarışına girmesi endişe doğurdu

Abone ol

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun partisi Likud'un Yafa Belediye Başkan adayı, şehri ezan sesinden 'temizlemeyi' vaat ediyor.

Bir zamanlar Filistin'in başlıca kozmopolit ticaret merkezi, turunçgiller yetiştirilen yeri ve kültürel başşehri olan Yafa'da Siyonist çeteler, etnik temizlik siyasetini yeniden sahneye koydu. 1948 yılında Siyonist çetelerin şehri işgali sırasında savunmasız ve masum Filistinliler karayoluyla kaçamayınca denizden kaçmaya çalışmış bu sırada meydana gelen izdihamda yüzlerce insan hayatını kaybetmişti. Siyonist çeteler kaçamayan şehir halkının da önemli bir kısmını katletmişti. Siyonistler şehrin kontrolünü ele geçirdiğinde şehrin yerli ahalisinden geriye sadece 4 bin kişi kalmıştı.

Şehrin ele geçirilmesinin ardından Siyonist işgalciler Filistinlilere ait mülklerin büyük çoğunluğuna el koymuş, geriye kalan Filistinlileri Acemi mahallesinde getto şartlarında yaşamaya zorlamış ve Yafa'yı "Tel Aviv-Yafa" belediyesine dahil etmişti. Şehir Siyonist işgalcilerin eline geçtiğinden beri, Yafa'nın Filistinli yerlileri için hayat kendi varlıklarını ve kentin tarihi karakterini korumak için devamlı bir mücadele halini aldı. Bu süre zarfında, devamlı ırkçı saldırı ve tacizlerin ve şehre yeni gelen Yahudi zenginlerin lehine şehri Filistinlilerden arındırmayı amaçlayan kentsel dönüşümün hedefi haline geldiler.

Bugün Yafa'da yaklaşık 18 bin Filistinli yaşamaktadır. Siyaseten oldukça güçsüz konumda olan bu insanlar, geniş bir alanı içeren şehrin nüfusunun sadece yüzde 3'ünü oluşturuyorlar.

ŞİMDİ DE EZANI SUSTURACAKLAR

Bugün Yafa sokaklarında asılmış olan bir Likud parti afişinde ve yerel Likud internet sitesinde "ezanin susturulması" için yapılan çağrı göze çarpıyor. Ülkenin başbakanı Benyamin Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud partisinin Yafa teşkilatı, 1948 yılında Siyonist terör örgütlerinin şiddet yoluyla gerçekleştirmek istediklerini "demokratik" yoldan gerçekleştirmeye çalışıyor.