BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.403,68
HABER /  DÜNYA

İsrail'de eski başbakana son dakika hapis cezası

İsrail'in eski başbakanı Ehud Olmert, 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

İsrail'in eski başbakanı Olmert, 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert geçen mart ayında yargılandığı davada yasadışı yollardan para almaktan suçlu bulunmuştu.

Kudüs Bölge Mahkemesi bugünkü duruşmada Olmert’i 8 ay hapis cezası ve 25 bin dolar da para cezası verdi.

İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert’in avukatları kararı temyiz edeceklerini açıkladı.

2009 yılında hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Olmert, geçtiğimiz yıl da rüşvet aldığı suçlamasıyla yargılandığı diğer bir davada 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

EHUD OLMERT KİMDİR?

Ehud Olmert 30 Eylül 1945 tarihinde İngiliz mandasındaki Filistin topraklarında (bugünkü İsrail) doğdu. Kudüs İbrani Üniversitesi’nde psikoloji, felsefe ve hukuk eğitimi alarak mezun oldu. Olmert’in gençliği sağcı gençlik organizasyonlarında çalışarak geçti. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen Herut Partisiyle Mapai Partisinin uzun iktidar dönemine son vermek için birleşme çalışmaları yaptı. Olmert evli ve 5 çocuk babasıdır.

i̇srailde-eski-başbakana-son-dakika-hapis-cezasi-ehud-olmert.jpg

Olmert İsrail ordusunda Golani ekibinde piyade er olarak ve daha sonra da Ordu Basımevi’nde çalışmıştır. Knesset’e ilk 1973 yılında 28 yaşındayken seçildi ve daha sonra 7 kez art arda seçimi kazandı. 1981-1988 yılları arasında, Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi üyesi olarak ayrıca Finans, Eğitim ve Savunma komitelerinde de çalıştı.

1988-1990 yılları arasında azınlık işleriyle, 1990-1992 yılları arasında da sağlık bakanlığında görev aldı. 1993 yılından 2003 yılına kadar iki ayrı dönem olarak Kudüs Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. Bu görevde bulunan ilk Likud partisi üyesi oldu. Belediye başkanlığı döneminde eğitim ve yol yapımına ağırlık verdi. Ayrıca şehir içi raylı sistem ve şehir dışına toplu taşıma yolları için büyük projelerin bir kısmının yapımına başlanmış bir kısmı da bitirilmiştir.

Ehud Olmert Ocak 2003’te 16. Knesset’e üye seçildi. Likud Partisinin seçim kampanyasında ve ardından koalisyon çalışmalarında aktif rol oynadı. Seçimlerin ardından Başbakan Yardımcısı ve Endüstri, Ticaret ve Çalışma Bakanı olarak görev yaptı. Ayrıca 2003-2004 yılları arasında Ulaştırma Bakanı olarak da görev aldı.

Ariel Şaron'un 2. Başbakanlık döneminde Olmert , başbakan yardımcısı ve Şaron’un sağ kolu oldu. Olmert Eylül 2005’te yapılan geri çekilme planında Şaron’un en önemli destekçisiydi. Şaron Likud’dan ayrılıp Kadima’yı kurmaya karar verdiğinde ise ona ilk katılanlardan biri oldu.

Temmuz 2004'te Recep Tayyip Erdoğan bir başka toplantıyı bahane ederek Ehud Olmert ile görüşmemiştir.

250520150914540864205.jpgOlmert 4 Ocak’ta Ariel Şaron’un rahatsızlanmasının ardından başbakan vekili olarak göreve başladı. Şaron’un çalışamaz raporu almasının ardından Kadima partisi’nin yöneticiliğine en yakın isim Olmert’ti. İsrail kanunlarına göre Ariel Şaron’un görevine devam edemeyeceği kesinleştikten sonra 100 günlük bir süre içinde yeni seçimlerin yapılması gerekiyordu. Seçimler 100 gün dolmadan gerçekleşti ve Olmert Şaron’un yerine Kadima’nın yeni lideri oldu. Şaron’un rahatsızlığının devam ettiği günlerde Olmert Şaron yanlısı Şimon Perez ve Tzipi Livni ’yle görüşerek onların partide kalmasını sağladı. Böylece bu değişimin kan kaybına neden olmadan atlatılmasını sağlamış oldu. 16 Ocak 2006’da Olmert Kadima’nın lideri oldu ve 28 Mart seçimlerinin bir numaralı başbakan adayı oldu.

Beklenenden az olmasına rağmen 28 Mart seçimlerinde Knesset'teki 120 sandayeden 29 unu kazanarak Kadima seçim zaferini ilan etti. Zafer konuşmasında azınlıkların hakkını koruyan, barış dolu, huzurlu, gelişmiş, eğitime, kültüre ve bilime önem veren ve en önemlisi de Filistinlilerle barışı öngören bir politika izleyeceğini söyledi. Olmert 14 Nisan 2006 ‘da İsrail’in 12. başbakanı oldu.

Olmert, Peretz ile koalisyon aşamasında önemli aşama kaydetti. Birçok bakanlık üzerinde anlaşmaya varılmakla birlikte Olmert’in başbakan, Peretz’in ise Savunma bakanı olmasına karar verildi ve 2008 Eylül ayının sonlarına doğru ülkede çıkan yolsuzluk iddialarına dayanamayıp istifa etmiştir.