BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İsrail soykırım kurbanlarını anıyor

İsrail, 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından soykırıma uğrayanları anma törenlerine başladı.

Abone ol

İsrail, 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından soykırıma uğrayanları anma törenlerine başladı.

Akşam saat 20.00'de başlayan ve televizyonlardan naklen yayımlanan devlet töreninde konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, dünya liderlerini, bugünün küresel tehditlerine karşı, soykırım ve benzeri olayların bir daha olmaması için harekete geçmeye çağırdı.

2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından katledilen 6 milyon Yahudi'nin anısını yaşatan Yad Vaşem'de (Soykırım Müzesi) düzenlenen tören, meşalelerin yakılması ve İsrailli liderlerin konuşmalarıyla açıldı.

Soykırım'dan kurtulan 6 kişi, Nazilerin ellerinde yaşamlarını yitiren 6 milyon Yahudi'yi temsilen 6 meşaleyi aydınlattı.

İsrail Cumhurbaşkanı, konuşmasında, İran'ın nükleer programına atıfta bulunarak, dünya devletlerinin, başlamadan yeni bir evrensel savaşın çıkmasını durdurmalarını istedi. Peres, ''Dünya ülkeleri, Nazi tehdidini, zamanında ve ciddiyetle ele alsalardı, Hitler'in onları aşağılamasına ve onbinlerce insanı katletmelerine engel olabilirlerdi'' diye konuştu. Peres, ''Devleti kurmakta çok geç kalmış olabiliriz ve bunun bedelini çok ağır ödedik'' derken, tarihte geç kalmış olmanın yasak olduğunu vurguladı.

Peres'ten sonra söz alan İsrail Başbakanı Ehud Olmert de İsrail'in, Yahudi halkı için bir sığınak olarak kalacağını vurguladı.

Soykırım inkarcılığını kınayan Olmert, ''Soykırımı inkar edenler de seslerini duyuruyorlar. Onlara, nefret edenlere, inkarcılara, tüm uğursuz komploculara ve onlara faaliyetleri için barınak sağlayan herkese sözümüz şu: (Soykırım) bir kez daha asla olmayacak'' dedi.

Bu akşamdan başlayan Soykırım Kurbanlarını Anma Günü etkinlikleri yarın da sürecek. Yarın sabah saat 10.00'da ülke çapında 2 dakika süreyle sirenler çalacak, hemen ertesinde yine Soykırım Müzesi ve anıtında İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bakanlar ve diğer üst düzey resmi görevlilerin katılımıyla saygı duruşu yapılacak.

Soykırımı Anma Günü nedeniyle İsrail'de tüm eğlence yerleri ve restoranlar, bu gece kapılarını kapadı.

Ayrıca İsrail ordusu da, Soykırımı Anma Günü nedeniyle, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde genel kapatma uyguluyor. Uygulama, yarın gece yarısı sona erecek.