BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İsrail seçimlerine katılım yüksek

İsrail'de bugün yapılan ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun zaferle çıkması beklenen genel seçime katılım yüksek oldu. İlk sonuçların, oylamanın tamamlanmasından iki saat kadar sonra alınması bekleniyor.

Abone ol

İsrail'de bugün yapılan ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun zaferle çıkması beklenen genel seçime katılım yüksek oldu.

Seçim yetkilileri yerel saatle 18'de, katılımın % 55,5 oranında olduğunu belirttiler. Seçimden önce yorumcular, katılımın büyük olmasının merkez-sol partilere yarayacağını söylüyordu.

Kamuoyu yoklamaları Netanyahu önderliğindeki Likud-Beitenu ittifakının, yakınlarda yeni rakip parti Habayit Hayehudi karşısında kayıp vermiş olmasına rağmen, seçimden galip çıkacağını gösteriyor.

Seçimlerden ilk sonuçların bu gece alınması bekleniyor. Ancak yeni hükümeti kurma süreci haftalarca sürebilir.

Daha önce yapılmış seçimlerden farklı olarak, bu kez siyasi partiler, Filistinlilerle kalıcı bir barış anlaşması olasılığı yerine, daha çok sosyal ve ekonomik sorunlar üzerinde odaklandı.

Ülkede hayat pahalılığının artması, beklenmedik protestolara yol açmakta. Yakınlarda yayımlanan bir raporda, her dört İsrailliden birinin yoksulluk içinde yaşadığı kaydedildi.

Bugünkü seçimde oy verebilecek seçmen sayısı 5,65 milyonu aşıyor. 10.131 oy sandığının yerel saatle 22'ye kadar açık kalması planlandı.

İlk sonuçların, oylamanın tamamlanmasından iki saat kadar sonra alınması bekleniyor. Kesin sonuçlar ise Çarşamba sabahı belli olacak. İsrailliler ilk kez hükümete ait internet sitesinden oy sayımını anında izleyebilecek.

Nispi temsil sistemiyle yapılan seçimde, 120 sandalyeli Knesset için 32 parti yarışıyor. Partilerin parlamentoda yer alabilmesi için yüzde 2'lik barajı aşmaları gerekiyor.