BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.432,75
HABER /  DÜNYA

İsrail bizi tehdit ediyor

İran'ın (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Cevad Zarif, hiçbir ülkeye saldırma niyetlerinin olmadığını söyledi

Abone ol

Muhammed Cevad Zarif, Newsweek Dergisi'ne verdiği röportajda, dergi muhabirinin nükleer programdaki son gelişmeler ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın bazı açıklamalarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Zarif, “askeri bir saldırıya nasıl yanıt vereceklerinin” sorulması üzerine, “İran'ın olası bir saldırıya karşılık vermesi gerektiğini düşünmediğini” bildirdi. “Washington yönetimi tarafından askeri müdahale yönünde seslendirilen görüşlerin uluslararası camia ve hukuk için bir tehdit olduğunu” belirten Zarif, “Biz 21. yüzyılda yaşıyoruz. Uluslararası hukuk için kurulmuş bir kurum var ve bu kurum, savaşa ve tehdide izin vermiyor. Ancak ABD, 19. yüzyılda yaşamayı sürdürüyor” diye konuştu. Zarif, ABD Başkanı George W. Bush'un “tüm seçenekler masada” biçimindeki ifadesinin hatırlatılması üzerine, “Bu açıklamaların hiçbir geçerliliği yok. Birilerinin bunu Bush'a hatırlatması gerekiyor” dedi.

ASIL İSRAİL BİZİ TEHDİT EDİYOR

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın İsrail hakkındaki sözlerinin bir tehdit olup olmadığı yönündeki soru üzerine Zarif, “Ahmedinejad'ın hiçbir ülkeyi tehdit etmediğini, tersine İsrail'in İran'ı tehdit ettiğini ve bu tehditlerin Ahmedinejad göreve gelmeden önce de varolduğunu” kaydetti. Zarif, “Ahmedinejad 'İsrail haritadan silinmeli' dedi, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” biçimindeki soruya da, “İran'ın bu konudaki tutumu çok açık. Bizim hiçbir ülkeye saldırma niyetimiz yok. Geçmişte böyle birşey yapmadık, gelecekte de yapmayacağız. ABD ve İsrail yetkililerinin İran'a karşı söyledikleri İran tarafından yapılan açıklamalardan daha sert ve kışkırtıcı” yanıtını verdi. Newsweek muhabirinin, “İran, nükleer silah üretme niyetinde değilse, acaba nükleer bir güç olmak istemesinin bir önemi var mı?” sorusunu yanıtlarken de Zarif, “İran'ın her türlü teknolojiyi elde etme hakkı var ama İran nükleer silah üretmeyi istemiyor, istese de yapamaz. Bize göre, nükleer silahlar dünyayı tahrip ediyor. Ancak bu silahlara sahip olanlar bunun mantıksızlığını anlamıyorlar” diye konuştu. Öte yandan İran'ın Moskova Büyükelçisi Gulamrıza Ensari, İran'ın saldırıya uğraması durumunda savaşa hazır olduğunu, ancak nükleer programının yarattığı gerilimin diplomatik yollarla çözüleceğine inanmayı sürdürdüğünü kaydetti. Ensari, yaptığı açıklamada, İran'ın bölgede hiçbir savaş yaşanmaması için büyük çaba sarfettiğini savunarak, “İran savaşa geçmişte de hazırdı, şimdi de hazır ve gelecekte de hazır olacaktır. Biz, İran ile ilgili sorunların görüşmeler yoluyla çözüme kavuşacağını umut ediyoruz” dedi.