BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İsrail Azerbaycan üslerini mi kullanacak?

Foreign Policy dergisinde yayınlanan, ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, İsrail'in İran'a saldırı planı çerçevesinde Azeri üslerini kullanabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Foreign Policy dergisi ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı değerlendirmesinde İsrail ordusunun İran'a saldırı planı çerçevesinde Azerbaycan ile hava üslerini kullanabilme anlaşması yaptığını duyurdu.

Dergide yer alan ancak henüz doğrulanmayan değerlendirmeye göre, İsrail'in İran'a sınırı bulunan Azerbaycan ile 1,6 milyar dolarlık askeri anlaşma imzaladı.

Independent gazetesinin Kudüs muhabiri Donald Macintyre, Amerikalı yetkililerin, Azerbaycan ile anlaşma haberini, İsrail'in İran'a saldırısını durdurmak istedikleri için sızdırmış olabileceklerini yazıyor.

Dergi, İsrail'in insansız hava araçları ve uçaksavar füze sistemi satma karşılığında Azerbaycan'da hava üsleri elde ettiğini belirtiyor ve ismi açıklanmayan Amerikalı yetkilinin "İsrailliler bir hava üssü satın aldılar, üssün adı Azerbaycan" dediğini aktarıyor.

İsrailli yetkililerin konu ile ilgili açıklama yapmayı reddettikleri bildiriliyor.

Foreign Policy dergisinin analizinde, Azerbaycan'ın İran ile karşı karşıya gelmeyi göze alıp almadığına dair bir değerlendirmede yapılmıyor.

Yazıda Azerbaycan'ın kendi kullandığı dört hava üssünün yanı sıra, İsrail'in kullanımına verilebilecek, Sovyetler Birliği döneminden kalan dört kullanmadığı hava üssü bulunduğu da belirtiliyor.

Foreign Policy'e konuşan kimliği açıklanmayan bir ABD'li yetkili, İsrail'in Azerbaycan ile anlaşarak İran'a saldırısının askeri zeminini hazırlamasından rahatsızlık duyduklarını da aktarıyor.

New York Times gazetesi önceki günlerde gizli bir savaş oyunu egzersizi bağlamında yapılan İsrail'in olası İran saldırısıyla ilgili bir simülasyonda, olayların ABD'yi de savaşın içine çekeceği sonucunun çıktığı haberini duyurmuştu.

İsrail'in liberal gazetelerinden Haaretz ise İsrail'in İran'a bu yıl içinde saldırmayacağı şeklinde bir değerlendirme yapmıştı.