BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,77
ALTIN 2.487,79
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Liderlerden çarpıcı yorumlar!

ArkiPARC 12'de günün son oturumunda "Konut Yatırımları"nda şirket liderleri bir araya geldi.

Abone ol

Qatari Diar İstanbul Gayrimenkul Geliştirme Genel Müdürü Mehmet Fatih Kara'nın moderatörlüğünü yaptığı konuşmada 2012 beklentilerinden ve sektörün son durumundan bahsedildi.

Mehmet Fatih Kara'nın açılış konuşmasının ardından ilk olarak Mesa Mesken Yönetim Kurulu Üyesi Can Aynagöz konuşmasına başladı. Can Aynagöz "Mesa olarak 1969'dan beri iyi projeleri hayata geçirdik. Konut yatırımının ülkedeki nüfus artışı ile bağlantısı var. Sektörün sorunları, sektörün büyüklüğünden kaynaklı büyük olur. Konut yatırımlarında planlama ve arsa temini en önemli iki unsur olarak göze çarpıyor. 40 yıldır sektördeyim. Arsa temini sorunu hala devam ediyor. Türkiye'de standartlar ve kalite yükseldi ancak planlama ve arsa temini sorunu hala aynı. Son yıllarda yapılan yapıların kalitesi ve sağlamlığı konusunda birçok önlem alındı. Okuldan çıkmış hiç kimsenin eline imza yetkisi verilmez. Projelerde kaliteli elemanlar çalıştırmamak ilerleyen zamanlarda büyük sorunlar yaratır. Sektörde pazarlama ve finansman çok önemli. Ancak pazarlama konusunda bazı şeyler beni rahatsız ediyor. Kamuya bilgi az aktarılıyor. Ayrıca elimizde bazı yapılar var ki yapı sayılmayacak türden" diyerek konuşmasını tamamladı.

Ege Yapı Group Başkanı İnanç Kabadayı, Konut Yatırımları 2011-2012 için birçok şey söyledi. İnanç Kabadayı "18 buçuk milyon konut sayısı var. Bu konutların yüzde 80'i risk altında. Konut, Türkiye için çok önemli. Kentsel dönüşüm projeleri biran önce hayata geçirilmeli. Gayrimenkul portföyü olması lazım. Kamunun önümüzdeki dönemde büyük etkisi olacak. Satış sonrası tüketici hakları ve kanunu çok önemli. Dışarıdan yabancı gelmesi lazım. Depremin ne zaman geleceği belli değil. Bu sebepten dolayı zamanımız çok az. Kentsel dönüşüm biran önce hayata geçirilmeli. Arazi olmadan proje geliştiremeyiz. Kamunun arazi sağlayacak rolü üstlenmesi lazım. Mütekabiliyet, sektörün büyümesine büyük katkı sağlayacak" dedi.

İnanç Kabadayı'nın ardından Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay konuşmasına "Ant Yapı olarak yurtdışında birçok proje geliştiriyoruz. Türkiye içerisinde görünen projeler buzdağının görünen kısmı" diyerek başladı. Okay konut yatırımlarına daire şöyle devam etti. "Mütekabiliyetin acilen çıkarılması lazım. Ant Yapı projelerinde birkaç yabancı var. Türkiye çok hareketli ve prim yapma olasılığı çok yüksek. Rusya'da metrekaresini 20-25 bin dolara satıyoruz. Türkiye'de fiyatlar bana göre iyi. Gözü kara inşaat sektörüne girenlerin sonu çok iyi olmuyor. Bence müteahhitlerin kaydı olsun ve müşteriler müteahhitlerin yaptıklarını ayrıntılı olarak görebilsin. Bunun sonucu olarak herşey daha iyi olur" diyerek konu hakkındaki görüşlerini bildirdi.

Oturumdaki en genç yönetici olan Erden Timur "Trendleri, demokratik ihtiyaçlar belirliyor. Türkiye'de konut alırken en çok lokasyona ve çocukların rahat edebilmesine dikkat ediliyor. İnsanlara şehir olarak ne sunduğumuz önemli. Konut yatırımcısı olarak talep ve ihtiyaçlarımız var. Kamu burada çok önemli. Kendimizi kentli olarak ne kadar haklı görüyoruz? Ortak birşeyler yapmadığımız sürece olumsuzluklar olur. Bu şehirle 2023 ekonomisine girebilirmiyiz? Dünyadaki metropollere göre kötü bir şehirde yaşıyoruz. Asıl soru bu şehirin durumu ne olacak? Ülkemizde bazı şeyleri kolaylaştırmak lazım. Havuza bütünsel bakmamız lazım" dedi.

Emlaktasondakika'nın haberine göre, moderatör Mehmet Fatih Kara'nın konuyla ilgili birkaç yorumu üzerine Can Aynagöz" İsteyen istediği noktada ticaret yapabilir. Ancak bir planlama süreci var. Sektörün içinde olmayanların planlamasını kabul edemem. Sadece maddi gücü olduğu için uygulamasını da kabul edemem" dedi.

Son olarak Mehmet Okay'a söz veren Mehmet Fatih Kara oturumun son yorumlarını aldı. Mehmet Okay "Biz hep pozitif baktık. Bizce en büyük sorun, alıcıyla satıcının doğru fiyatta buluşamaması. Çeşitli sebeplerden dolayı Türkiye'de konut açığı var. İnşaat sektörü yüzlerce alt sektöre hizmet veriyor ve kendi bünyesinde büyük bir istihdam içeriyor. Biz 2012'nin 2011'den daha iyi geçeceğine inanıyoruz"dedi. Moderatör Mehmet Fatih Kara birkaç izleyiciden soru alarak konuşmayı tamamladı.