BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İspanya'nın yeni kemer sıkma planları

Ekonomik sorunları giderek artan ve işsizlik oranı yüzde 25'e dayanan İspanya, kemer sıkma tedbirlerinin yoğunlaşacağı 2013 yılı bütçesini açıklamaya hazırlanıyor.

Abone ol

Ekonomik sorunları giderek artan ve işsizlik oranı yüzde 25'e dayanan İspanya, kemer sıkma tedbirlerinin yoğunlaşacağı 2013 yılı bütçesini açıklamaya hazırlanıyor.

Bu tedbirler 39 milyar euro tutarında tasarruf, vergi artışı ve yapısal reformlar içeriyor.

İspanya bu hafta kemer sıkma politikalarına karşı şiddetli protesto gösterilerine sahne oldu.

Bankalara uygulanan stres testi sonuçlarının Cuma günü açıklanacağı İspanya'da Euro Bölgesi yardım fonuna başvurulması yönündeki beklentiler artıyor.

Ülkede borçlanma maliyeti Çarşamba günü tehlikeli boyutlara yükseldi; borsalarda düşüş gözlendi.

BBC Madrid muhabiri Tom Burridge yatırımcıların sabrının taştığını belirtiyor.

İkinci bir yardım paketine başvurulması halinde, bugün açıklanacak tasarruf tedbirleri sayesinde yardımın, daha az şarta bağlı olarak verilmesi bekleniyor.

Borsalarda düşüş

Başbakan Mariano Rajoy Çarşamba günü Wall Street Journal gazetesine yaptığı bir açıklamada borçlanma maliyetinin "uzun süre yüksek seyretmesi" durumunda Euro Bölgesi yardım paketine başvurusunun "yüzde 100 kesinlik" kazanacağını belirtmişti.

Aynı gün açıklanan merkez bankası verileri de ülkede ekonomik üretimin azaldığını ve resesyonun derinleştiğini gösterdi.

Bunun üzerine Madrid borsasında yüzde 4'lük düşüş gözlenirken, 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin faiz oranları da yüzde 6'nın üzerine yükseldi.

Geçen hafta ülkenin en büyük bankası BBVA, bankacılık sektörünün kurtarılması için 60 milyar euro gerekeceği tahmininde bulunmuştu.

Sorun yaşayan bankalar için bugüne kadar ayrılan ödenek 20 milyar euro'ya ulaştı.

Bütçe açığı artıyor

Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisi olan İspanya, daha önce emlak sektöründeki çöküşün yol açtığı resesyonun ardından 2011'in son çeyreğinde ikinci kez resesyona girdi.

Ekonominin daralması ve artan protestolar, bütçe açığını gidermek için hükümetin kemer sıkma önlemlerine başvurmasını zorlaştırıyor.

Uzmanlar İspanya'da bütçe açığının bu yıl yüzde 7'yi aşabileceğini belirtiyor.

Bütçede açığı gidermek için hisse senetleri işlemlerine vergi uygulanması, karbon salımına "yeşil vergi" getirilmesi, vergi muafiyetlerinin kaldırılması ve emekli maaşlarında enflasyona bağlı artışlara son verilmesi gibi tedbirlere başvurulması bekleniyor.

İspanya hükümeti 2012-14 arasında bütçede 150 milyar euro tutarında bir kesinti yapılacağını açıklamıştı.

Fakat uzmanlar ülkedeki ekonomik sorunları gidermek için bunun yeterli olmayacağı görüşünde.

Yeni kemer sıkma tedbirlerinin açıklanması beklentileri İspanya'da yeni protesto dalgalarına neden oldu.