BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,23
ALTIN 2.443,57
HABER /  DÜNYA

İspanyanın Aposu yakalandı

ETA lideri Javier Lopez Pena'yı polis kız arkadaşını takip ederek film gibi bir aksiyonla Fransa'da yakaladı.

Abone ol

Publico Gazetesi'ne göre polis, Fransa'daki ETA militanlarının avukatı olan Yolanda Molina'yı takibe alarak 49 yaşındaki Pena'yı Bordeaux'da kaldığı apartman dairesinde ele geçirdi.

İspanya'daki terör örgütü ETA'ya yönelik Fransa'da düzenlenen operasyonda, aralarında örgütün "1 numarası" olarak bilinen "Thierry" lakaplı Francisco Javier Lopez Pena'nın da olduğu 4 örgüt üyesi yakalandı.

İspanyol ve Fransız jandarmalarının Fransa'nın güneyindeki Bordeaux kenti yakınlarında ortak düzenlediği operasyonda yakalandığı belirtilen Thierry'nin, ETA'nın 2006 yılındaki son ateşkes ilanından bu yana liderliğini yaptığı ifade edildi.

İspanya İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba, Fransa'nın güneyindeki Bordeaux kenti yakınlarında dün gece düzenlenen ve aralarında "ETA'nın 1 numarası" olarak gösterilen "Thierry" lakaplı Francisco Javier Lopez Pena'nın da olduğu 4 ETA üyesinin yakalandığını doğruladı. Pena, "ETA'nın siyasi ve askeri en önemli lideri yakalandı" dedi.

ETA'nın siyasi ve askeri kanadının lideri olan 50 yaşındaki Thierry'nin 1980 yılında örgüte girdiği, bir ara yasa dışı Batasuna partisinin de sözcülüğünü yaptığı ve 1983 yılından bu yana kaçak olduğu açıklandı.

Thierry'nin son olarak 2006 yılının Aralık ayında ETA'nın, Madrid'deki Barajas havaalanının otoparkında düzenlediği ve 2 kişinin ölümüne yol açan saldırıya karışanlar arasında olduğu belirtildi.

Polisin açıklamasında, Thierry ile birlikte yakalanan biri kadın 3 örgüt üyesinin Ainhoa Ozaeta Mendiondo, İgor Suberbiola ve yasa dışı Batasuna partisinden eski Bask parlamenteri Jon Salaberria oldukları ifade edildi.

İspanyol basını, Ainhoa ve Jon'un, ETA'nın ateşkes ilan ettiği sırada sosyalist Zapatero Hükümeti ile müzakere masasına oturan isimler olduklarını iddia etti.

Bu yılın başından beri ETA örgütüyle ilişkili olarak, 14'ü Fransa'da, 63'ü İspanya'da olmak üzere toplam 77 kişi yakalandı.