BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,24
HABER /  DÜNYA

İspanya'da iç savaş çıkaracak Katalonya referandum sonuçları

İSPANYA'da ayrılık rüzgarları estiren Katalonya referandum sonuçları ilan edildi. Özerk Yönetim Başkanı Puigdemont, tartışmalı oylama sonrası “Bağımsızlık ilan hakkını kazandık” dedi. Bu hafta İspanya iç savaşa yuvarlanabilir.

Abone ol

İSPANYA'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde düzenlenen referandum sonuçları açıklandı. Katalonya halkının yüzde 90,09'u bağımsızlık yönünde oy kullandı. Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, bağımsız bir devlet kurma hakkı elde ettiklerini açıkladı. Sırada bağımsızlık ilanı var ve bu hafta İspanya karışabilir.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont, referandum sonuçlarıyla birlikte tek taraflı bağımsızlık ilan etmenin de önünün açıldığını ifade etti. Puigdemont, diğer önde gelen Katalan liderlerle birlikte televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında, "Bu umut ve acı dolu günde, Katalonya vatandaşları, yönetim biçimi cumhuriyet olan bağımsız bir devlet kurma hakkı kazanmıştır... Hükümetim önümüzdeki birkaç gün içerisinde bugünkü oylamanın sonuçlarını halkımızın egemenliğinin vücut bulduğu Katalan parlamentosuna yollayacak" dedi.

KATALONYA REFERANDUM SONUÇLARI
Katalonya Özerk Yönetimi Sözcüsü Jordi Turull, referandumda 2,3 milyon geçerli oy kullanıldığını ve halkın yüzde 90,09'unun bağımsızlığa destek verdiğini açıkladı. Referandumda 'hayır' oylarının oranı ise yüzde 7,87 oldu. Katalonya'da yaklaşık 5 milyon 300 bin seçmen bulunuyor. Böylece katılım oranı da yüzde 42,3 olarak gerçekleşti.

ŞİMDİ NE OLACAK? BAĞIMSIZLIK İLAN EDİLECEK Mİ?
Katalonya'da bağımsızlık yanlısı gruplar ve sendikalar Salı günü genel greve gideceklerini açıkladı. Referandum sonucu bağlayıcı niteliğe sahip. Sonuçların açıklanmasından iki gün sonra Katalonya Parlamentosu'nun toplanıp, bağımsızlık ilan etmesi gerekiyor.

KATALONYA NERESİ :  İspanya'nın en zengin bölgelerinden biri olan Katalonya, ülke nüfusunun yüzde 16'sını, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) ise yüzde 19'unu oluşturuyor. Genel kanı merkezi hükümetin bölgeye aldığından daha azını verdiği yönünde. 2014 yılının verilerine göre Katalonya'nın İspanya ekonomisine vergilerle yaptığı katkı, yatırımlarla aldığından 9,89 milyar euro daha fazla. Katalonya'ya İspanya devletinin yaptığı devlet katkısı ise 2003 yılında bütçenin yüzde 16'sı iken bu rakam 2015'te yüzde 9,5'e düştü. 

İSPANYA BAŞBAKANI : BU DALGA GEÇMEK
İspanya Başbakan Mariano Rajoy Katalanların kandırılarak, yasa dışı bir oylamaya katılmaya zorlandıklarını iddia edip referandumu demokrasiyle "dalga geçmek" olarak nitelendirdi.

Katalonya'nın bölgesel başkenti Barcelona'da toplanan binlerce kişi ise sevinç gösterileri düzenledi. Barcelona'da bulunan Katalonya Meydanı'na kurulan dev ekranda son gelişmeler canlı yayınlandı.

OLAYLAR ÇIKTI ÇOK SAYIDA YARALI VAR
Katalonya bağımsızlık referandumu, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmiş ve hükümet de oylamayı durdurmak için önlemler alacağını açıklamıştı. İspanyol polisi, halkın oy kullanmasına engel olmaya çalışırken, oy pusulalarına ve sandıklara da el koymuştu.

Polisin sert müdahalesiyle yaşanan çatışmalar sonucu yüzlerce kişi yaralandı. Katalonya Özerk Yönetimi, yaralı sayısının 800'ün üzerinde olduğunu açıkladı. İspanya İçişleri Bakanlığı da 12 polis memurunun yaralandığını ve üç kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Katalonya neresi Katalanlar kimler? Neden ayrılmak istiyorlar?Katalonya neresi haritadaki yeri ve tarihi referandumla...Katalonya neresi haritadaki yeri ve tarihi referandumla...Katalonya neresi haritadaki yeri ve tarihi referandumla...HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN