BIST 10.199
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.391,43
HABER /  GÜNCEL

İspanya'da iç borçların maliyeti arttı

İspanya'da satışa sunulan hazine bonolarının faizlerindeki artışlar iç borçlanmanın maliyetini iyice yükseltirken, ekonominin durumu hakkındaki kaygılar da arttı.

Abone ol

İspanya'da satışa sunulan hazine bonolarının faizlerindeki artışlar iç borçlanmanın maliyetini iyice yükseltirken, ekonominin durumu hakkındaki kaygılar da arttı.

İspanya hükümeti bugün iç borçlanma kapsamında 3 ve 4 yıl vadeli hazine bonosu satışları ile 2,5 milyar euroluk kaynak yarattı.

2015 Ocak ayında ödenecek üç yıldan az vadeli bonoların faizi yüzde 2,89'dan yüzde 4,37'ye çıktı.

2016 Nisan ayında vadesi gelecek daha uzun vadeli bonoların faizi ise Mart ayındaki son değeri olan yüzde 3,37'den yüzde 5,10'a çıktı.

Fransız Credit Agricole bankasından faiz analisti Peter Chatwell "bono satışları piyasaların korktuğu gibi kötü gitmedi, düşünüldüğünden iyi oldu" diye konuştu ve bunun İspanya açısından başarılı bir yeni borçlanma olduğunu söyledi.

'Astronomik borç'

İspanyol hazine bonolarının satışı tam da Yunanistan'da yaşanan siyasi krizin İspanya'da bir banka krizine tetikleyebileceğinden korkulduğu bir sıraya rastladı.

İspanya başbakanı iç borçlanma maliyetinin 'astronomik' boyutlarda olduğunu söylüyor.

Başbakan Mariano Rajoy Avrupa liderlerini borcu yüksek Avrupalı ülkelere açıkça destek vermeye çağırıyor ve piyasalarda güveni yeniden tesis edebilmek için borçlanmayı çok daha düşük seviyelere indirmek gerektiğini savunuyor.

Başbakan Rajoy dün "Bütün bu önlemleri kendimizi bu çukurdan çıkarmak için almak zorundayız" diye konuştu.

İspanya ekonomisi resmen resesyona giren Avrupa ülkelerinden ve yatırımcılar bütçe açığı ve bankaların sağlamlığı konusunda kuşkular taşıyor.

Bankacılık sektöründe yapılan reformlara rağmen İspanya'da borçlanma faizindeki yükseliş devam ediyor.

Euro Bölgesi zorda

Yunanistan'da sonuç getirmeyen seçimler ve kamuoyunun kemer sıkma önlemlerine boyun eğmeme konusunda gösterdiği direniş bu ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkabileceğini düşündürmeye başladı.

Gözlemciler böyle bir ayrılışın Euro Bölgesi içinde daha derin çatlaklara yol açabileceğini söylüyorlar.

İspanya'da şu anda işsizlik oranı yüzde 24,4, yani çalışabilir nüfus içinde her dört kişiden biri işsiz.

Euro Bölgesi'nde hükümetlerin kamu harcamalarındaki kesintileri iyice etkisini göstermeye başlarken Mart ayında işsizlik rekor düzeylere fırladı.

Ekonomileri daralmaya, resesyona giren İspanya ve İtalya'nın yükselen iç borçlanma maliyetleri de bu iki ülkenin dışardan destek hatta kurtarma paketlerine ihtiyaç duyabileceği kaygılarını artırmaya başladı.