BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.398,42
HABER /  DÜNYA

İspanya Kralı ayrılıkçılara umut vermedi

İspanya'da Katalan ve Bask başkanları, Kral 6. Felipe'nin konuşmasında yeni bir şey görmedi.

Abone ol

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da yeni Kral 6. Felipe'nin mecliste yaptığı ilk konuşmasına, ülkedeki ayrılıkçı Katalan ve Bask özerk yönetimlerinin başkanları temkinli yaklaştı.

Meclisteki törene katılan ama Kral 6. Felipe'nin konuşmasını alkışlamayan Bask özerk yönetimi başkanı İnigo Urkullu ve Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas, meclis çıkışında basına kısa değerlendirme yaptı. "Herhangi bir vaadi olmasa da yargılamak için erken" diyen Urkullu, Kral 6. Felipe'nin konuşmasında yeni bir şey olmadığını, Bask yönetiminin talep ettiği yeni devlet modeli ile ilgili hiçbir atıfta bulunmadığını söyledi.  "Yeni hiçbir şey yok. Kral'ın çok uluslu olmakla ilgili konuşması hoşuma giderdi" diyen Artur Mas da "İspanya farklı uluslardan oluşan bir devlet ve bunlardan biri de Katalonya. İspanya'nın gerçeği bu" ifadelerini kullandı.

Katalonya başkanı, Kral'dan "yeni bir dönem için adım atmasını bekleyeceklerini" kaydetti.    Kral 6. Felipe, ülkedeki bağımsızlık karşıtı girişimlere karşı, "İspanyolların eşitliğine, halklar arasında dayanışmaya ve yasalara saygıya dayalı, birlik ve farklıların olduğu İspanya'ya hepimiz, tüm hassasiyetler ve duygular sığıyoruz" mesajı vermişti.