BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.428,90
HABER /  GÜNCEL

İspanya bankalarına 'kurtarma paketi'

İspanya'nın zor durumdaki bankaları için 100 milyar euroya dek kredi talebi, uluslararası toplumun desteğini aldı.

Abone ol

İspanyol hükümetinin acil sermaye takviyesi gerektiren bankaları için Euro Bölgesi'nden 100 milyar euroya kadar kredi talebinde bulunması olumlu karşılandı.

Uluslararası Para Fonu IMF, kurtarma paketinin İspanyol bankalarını istikrara kavuşturmak için yeterli olacağını bildirdi.

Washington da kredi talebini "Euro Bölgesi'nin daha dirençli olması açısından hayati önem taşıyan mali birliğe doğru, önemli bir adım" olarak değerlendirdi.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, bu gelişmenin 'İspanyol ekonomisinin sağlığı açısından önemli olduğu' yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, geçen hafta Avrupa'daki ekonomik krizin ve ABD ekonomisine etkisinin kendilerini ciddi şekilde endişelendirdiğini söylemişti.

İspanya'nın kredi talebi, Euro Bölgesi maliye bakanlarının dün yaptıkları olağanüstü toplantıda onaylandı.

Fonlar, Avrupa mali istikrar fonları (EFSF ve ESM) aracılığıyla sağlanacak.

İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos ise bunun ülke ekonomisinin tümüne değil, mali sisteme yarayacağını söyledi ve kurtarma paketi olmadığını savundu.

İspanya, Euro Bölgesi'nde yaşanan ekonomik krizde Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in ardından AB'ye üye diğer devletlerden yardım talep eden dördüncü ülke oldu.

İspanyol bankaları emlak sektörünün çökmesi sonrası bankaların ödenmeyen kredilerinin katlanmasıyla zora girmişti.

Ne kadar sermaye takviyesi gerektiği ise ay sonunda iki bağımsız denetim şirketinin İspanyol bankalarının durumuna ilişkin sunacakları raporun ardından kesinleşecek.