BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.441,90
HABER /  GÜNCEL

Ispanaktan zehirlenmemek için bunlara dikkat! Eğer kökünde bu varsa sakın almayın!

Ispanaktaki zehirlenme vakaları yine vatandaşları ıspanaktan uzaklaştırdı. Ispanağın içindeki güzel avrat otunun ayıklanmaması ve yanlış kullanılan zirai ilaçlar zehirlenme sebebi olabiliyor. Ispanaktan zehirlenmemek için dikkat edilmesi gerekenler neler, hangi ıspanaklar yenilmemeli? Ispanağın içindeki nitratın aktif olmaması için dikkat...

Abone ol

Türkiye’nin birçok kentinde 2 yıl önce yaşanan ıspanak zehirlenmeleri yeniden gündemde. Uzmanlar ıspanağın içine "atropa belladona" yani bilinen adıyla güzelavrat otunun karışmış olabileceğini belirtiyor.

Bu yabani otların içinde bulunan ‘atropin’ maddesi zehirlenmelere yol açıyor. 2019'un kasım ayında da Ispanağa çok benzeyen bu yabani otların demetlere karışması sonucu çok sayıda kişi zehirlenmişti.

İnsanlar endişelendiği için ıspanak tüketememiş ve ortaya büyük bir 'ıspanak krizi' çıkmıştı. Bu durum ıspanak üreticisini mağdur ettiği gibi besin değeri yüksek olan ıspanağa karşı da o dönem insanlarda bir önyargı oluşturdu.

Peki bu durum yeni bir ıspanak krizine yol açar mı? TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kapıkıran konuyla ilgili NTV'nin sorularını yanıtladı.

Zehirlenmenin çeşitli nedenleri  olabileceğine dikkat çeken Kapıkıran, "Öncelikle ıspanağın yaprağında bolca nitrit ve azot var. Bekletilir ve geç tüketilirse nitrit, nitrata dönüşür ve zehirler" dedi.

Kapıkıran, "Çok iyi yıkanmaması bir diğer önemli neden. Ispanağa çok benzeyen güzelavrat otunun tarlada ıspanağın içine karışması ve ıspanakta kullanılan ruhsatlı bir tarım ilacı olmaması bu zehirlenmelerin nedenlerinden" diye konuştu.

Denetim yapılmalı

Yabani otlara verilen ilaç kalıntılarının ıspanağın üzerinde kaldığını ve zehirlenmelere yol açtığını belirten Kapıkıran "Denetim çok önemli. Çiftçinin bilinçsizliği de burada etken. Tarım Bakanlığı’na, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine burada çok iş düşüyor. Üretim, hasat ve pazar yeri denetimleri yapmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Aralardaki zehirli otlara dikkat

Ispanağın çok iyi temizlenirse yenmesinde bir sakınca olmadığı belirten Murat Kapıkıran, şunları söyledi:

“Ispanak içerisindeki zehirli otlar zaten anlaşılıyor. Çok iyi temizleyerek, vitamin kaynağı bu bitkiyi tüketmeliler. Bu durumlar fiyatını da etkileyerek düşürecek o yüzden aksine daha çok yemeliler.” 

İnsan sağlığı ile oynuyorlar

Akdeniz bölgesinde ıspanak tüccarlığı yapan Hüseyin Can ise zehirlenme vakalarını üreticinin bilinçsizliğine bağladı. 

"Tarım ilaçlarını kuralına uygun şekilde uygulayıp beklemiyorlar" diyen Can, "Erken toplanan ürünler hale gidiyor ve tüketiciyle buluştuğunda zehirlenmelere yol açıyor. Aşırı gübreleme diğer bir neden, ürün hızlı büyüsün, hemen sonuç alıp iyi fiyata satılsın diye insanların sağlığıyla oynuyorlar” diye konuştu.

Bu sene ıspanaktan kimse para kazanamayacak

Çiftçilerin bu konuda eğitilmesi ve ziraat mühendislerine danışılması gerektiğini belirten Can, şöyle devam etti:

“Ispanaktan bu sene kimse para kazanamayacak. İki sene önce de hepsi çöpe gitmişti. Çok iyi temizleyip yemelerinde bir sakınca yok. Alırken yapraklarının sağlam olmasına ve köklerinde kahverengi leke olmamasına dikkat etsinler” diye konuştu.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Zehirli ıspanak panik yarattı! Müşteri almıyor pazarcı satamıyor! Üreticiyi vurdu
Foto Galeri Zehirli ıspanak panik yarattı! Müşteri almıyor pazarcı satamıyor! Üreticiyi vurdu Galeriye Gözat