BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İsmailağa cemaati liderinin sürpriz gezisi

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmonoğlu'nu ülkesine götürecek.

Abone ol

Çeçen suikastleriyle bağlantılı olduğu iddia edilen Rus yanlısı Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, cemaatleri etkilemek ve meşruiyet sağlamak için İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nu ülkesine götürüyor. 

Bir dönem Hollywood yıldızlarını ağırlayan ve şova düşkünlüğüyle bilinen Kadirov'un davetini Ustaosmanoğlu'nun kabul etmesi şaşkınlıkla karşılandı. Cemaatin doğruladığı ziyaretin tarihi ise 9 Haziran...

Yeni Şafak si ilginç gelişmeden duyduğu rahatsızlığı "Hocam bu geziyi iptal et" başlığıyla sürmanşetten duyurdu.

Mahmut Efendi'nin Çeçenistan'ı ziyaret edeceğine ilişkin bilgi chechnyatoday.com isimli internet sitesinde yer aldı. Habere göre Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de Kafkasyalı din adamları ile düzenlediği toplantıda konuşan Kadirov, 'İslam dünyasınca yakından tanınan Mahmud Efendi, Çeçenistan'ı ziyaret etmeye karar verdi' dedi. İslami hassasiyetler konusunda sabıkalı olan ve Rusya'ya karşı mücadele veren pek çok Çeçen mücahidin şehid edilmesinde parmağı bulunan Kadirov'un bu açıklaması gözleri bir anda İsmailağa'ya çevirdi. Mahmud Efendi'ye yakın kaynaklar ise bu ziyareti doğruladı. Ziyaretin 9 Haziran 2014 günü gerçekleşeceği öğrenildi.

İSMAİLAĞA'DA RAHATSIZLIK

Haberde İsmailağa cemaatinin bu geziden rahatsız olduğu iddia edildi. Yıllardır rahatsızlığı bahane edilerek Çarşamba'daki tekkesinden uzak tutulan, en yakınlarının düğün ve cenazelerine bile katılamadığı öne sürülen Hocaefendi'nin Çeçenistan'a nasıl gidebileceği cemaat mensupları tarafından cevabı aranan bir soru oldu.

Mahmut Efendi'nin bacanağı ve Marifet Derneği'nin yönetiminde olan Muhammet Keskin ve Şefik Kocaman'ın da içinde olduğu bir grubun Mustafa Ekinci ile Çeçenistan'a gidip temaslarda bulunduğu öğrenildi.

ORGANİZE EDEN KİM?

Kadirov'un, Çeçenlerin İsmailağa Cemaati'ne olan bu sevgisinden faydalanmak istediği dile getiriliyor. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Mahmut Efendi'nin bacanağı ve Marifet Derneği'nin yönetiminde olan Muhammet Keskin ile Şefik Kocaman'ın da aralarında olduğu bir grup cemaat mensubunun Mustafa Ekinci'nin beraberinde Çeçenistan'a gittikleri ve çeşitli temaslarda bulundukları öğrenildi.

SUİKASTLERLE ANILAN İSİM

Ramazan Kadirov, 1999 yılında Çeçenistan'ın seçilmiş ikinci Cumhurbaşkanı Zelimhan Yandarbiyev'in II. Rusya-Çeçenistan Savaşı sonrası Çeçenistan dışına çıkmasından sonra Rusya tarafından Cumhurbaşkanlığı'na atanan Ahmed Kadirov'un oğlu. Babasının 2004'te bombalı saldırıda hayatını kaybetmesinden sonra 30 yaşını doldurmayı bekleyen Ramazan Kadirov, 2006 yılında göreve başladı. Kadirov, Rusya karşıtı muhaliflere uyguladığı baskılarla uluslararası basında sık sık gündeme geliyor. Çeçenistan'da savaşın devam etmediğini ispatlamak için ünlü isimleri sürekli Çeçenistan'da ağırlayan Kadirov, bu gibi faaliyetlere her yıl milyonlarca lira harcıyor. Bağımsız Çeçenistan yanlısı Çeçenler, Kadirov'u Türkiye ve Avrupa'da işlenen Çeçen cinayetlerinin de suç ortağı olmakla suçluyorlar. İstanbul'daki cinayetlerde de Kadirov'a yakın isimlerden Ziyauddin Mahaev Zeytinburnu'ndaki Ali Osaev cinayetinin gözcüsü olmakla suçlanmış ancak dava dosyasında hakkındaki suçlamalar düşürülmüştü.