BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,31
HABER /  DÜNYA

İslamiyet o eyalette resmi din oldu

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde, İslamiyet'in resmi din olarak kabul edilmesi amacıyla ön sözleşme imzalandı

Abone ol

Almanya'da Bremen ve Hamburg eyaletlerinin ardından Aşağı Saksonya eyaletinde de İslamiyet'in resmi din olarak kabul edilmesi amacıyla ön sözleşme imzalandı.

Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil, eyalet hükümeti konukevinde, İslamiyet'in resmi din olarak kabul edilmesi amacıyla müzakereleri başlatacak ön sözleşmeyi imzalamak için İslam kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Weil ile Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Aşağı Saksonya ve Bremen Eyaletler Birliği Başkanı Yılmaz Kılıç, Hannover Şurası Başkanı Avni Altıner ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat ön sözleşmeyi imza attı.

Başbakan Stephan Weil, Müslümanların Aşağı Saksonya Eyaleti toplumunun önemli bir parçası olduğuu belirterek, "Geçmiş zamanda karşılıklı olarak güvensizlik oluşmuştu. Hükümetimiz bu anlaşma ile Müslümanlara saygınlığını göstermek istemektedir" diye konuştu.

Devlet anlaşması için yapılan ön sözleşmenin önemli olduğunu kaydeden DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyaletler Birliği Başkanı Kılıç da "Üzerinde anlaşma ve tartışma istediğimiz otuzdan fazla konu var. Şehir eyaletleri Hamburg ve Bremen’den sonra sıra büyük eyalet olarak Aşağı Saksonya’ya geldi. Diğer büyük eyaletlere örnek olabilecek bir sözleşme imzalamak istiyoruz" dedi.

Hannover İslam Şurası Başkanı Avni Altıner, Aşağı Saksonya eyaletinde yaşayanların yüzde 6,7’sinin Müslüman olduğunu bildirerek, Hristiyan ve Musevi cemaatleri gibi aynı hakların alınabileceği bir anlaşmanın ön sözleşmesini imzalamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat ise Hamburg’da yapmış oldukları devlet antlaşmasını Aşağı Saksonya’da da yapmak istediklerini dile getirdi.

Törene Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadınlar, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Cornelia Rundt, Uyum Sorumlusu Doris Schröder Köpf, Yeşiller Partisi Eyalet Meclis Üyesi Belit Nejat Onay ile çok sayıda davetli katıldı.