BIST 10.201
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.399,24
HABER /  DÜNYA

İşitme engellilere büyük hizmet!

Aydın'da ilk kez açılan işitme engellilerine yönetlik olan İşaret Dili Kursu kamu personelleri tarafından da yoğun ilgi ile karşılandı.

Abone ol

Aydın Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili Kursu Öğretmeni Cenan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce Akşam Sanat Okulu bünyesinde açılan ve 120 saat sürecek olan kursa katılan 56 kişiden 43'ünün kamu çalışanı olduğunu söyledi.

İşitme engellilerin hastanelerden bankalara, noterden sosyal hayatın birçok alanına kadar iletişim konusunda sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Yıldız, ''Bu tür kurumların hepsinde işitme engelli vatandaşlara hizmet verecek kişiler olmalı ama bu noktada ne yazık ki önemli eksiklikler var'' dedi.

Kursa en büyük ilgiyi kamuda çalışıp işitme engellilerin sıkıntısını gidermek isteyen kişilerin gösterdiğine dikkati çeken Yıldız, ''Kamu çalışanlarının mesai saatleri dışındaki vakitlerinden fedakarlık yapıp işitme engelliler için kursa katılması örnek bir davranış. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz'' dedi.

KURSA KAYILANLARA ÖDÜL

Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde çalışan Gülnur Arslan, işitme engelli vatandaşlarla iletişime geçip sorunlarını daha kolay çözüme kavuşturmak istediği için kursa katıldığını ifade etti. Kurumlarına başvuran işitme engelli vatandaşlarla iletişim problemi yaşadıklarını belirten Arslan, ''İşitme engelli vatandaşlar kuruluşumuza geldiği zaman gerekli evrakları onlara anlatmamız veya onların sorunlarını anlama konusunda birtakım sorunlar yaşamaya başladık. Başka devlet kurumlarına nakletmemiz, yönlendirmemiz gereken kişilerle iletişim kuramadık. Bunu çok yoğun yaşamaya başlayınca işitme engelli vatandaşlarla asgari de olsa bir iletişime geçebilmek adına bu kursa katılmaya karar verdim'' dedi.

Aydın Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanı Fatma Ceren ise işitme engelli vatandaşlara faydalı olmak adına kursa katıldığını söyledi.

Ceren, ''Biz bir şekilde onları anlayabiliyoruz ama onlar bizi anlayamıyorlar. Anlayamadıkları için de sıkıntı yaşıyorlar. Bundan sonra karşıma böyle bir insan geldiğinde ben onu da anlayabilmeliyim. Ne anlatmak istiyor, derdi, problemi ne? Onlara faydalı olabilmek için buradayım'' şeklinde konuştu.

Atatürk Devlet Hastanesi Sosyal Hizmetler Uzmanı Metin Polat da, işitme engellilerin en sık yaşadığı sorunun iletişim kurma olduğuna işaret ederek, kursa katıldığını kaydetti.

İŞARET DİLİ BİLEN PERSONEL İSTİHDAM EDİLMELİ

Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay, işitme engelli vatandaşların hizmet alımında sorun yaşamaması için kamu kurumları ve özel kuruluşlarda işaret dili bilen personelin yaygınlaşması gerektiğini belirtti.

Federasyon olarak Türkiye çapında işaret dili kursları açılması için çaba harcadıklarını belirten Ay, şunları kaydetti:

''Yabancı bir turist Türkiye'ye geldiği zaman banka, hastane gibi kurumlarda çok rahat hizmet alabiliyor. Çünkü bu kurumlarda yabancı dil bilen personeller bulunuyor. Ancak işitme engelli bir vatandaş işaret dili bilen personel olmayınca hizmet alımında önemli sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntıların aşılması için kurum ve kuruluşlarda işaret dili bilen personel istihdam edilmesi gerekiyor.

İşitme engelli bir vatandaş hastaneye, acil servise gittiği zaman dilinden anlayan birisi olduğunda yanlış tedaviye maruz kalmayacak. Karakollarda işaret dili bilen olursa, ifadesinin alınması için saatlerce beklemeyecek.''