BIST 9.536
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.490,05
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'e saldıran Irak ordusu Tikrit'te ilerliyor

Haziran ayından bu yana örgüte karşı en büyük askeri operasyonu düzenleyen ordu birlikleri, kent merkezine dek ilerledi. Irak ordusu Tikrit'i geri alırsa, IŞİD'in diğer bölgelerde de yenilgiye uğratılabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün kontrolündeki bölgeleri geri almaya çalışan Irak ordusu birkaç cepheden başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Tikrit kentine girdi.

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in memleketinde, IŞİD militanları ile Irak ordusu arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

Ürdün'ün başkenti Amman'dan yayın yapan Bağdat TV, militanların öşediği mayınlar yüzünden hükümet güçlerinin henüz kenti tamamen ele geçiremediğini bildirdi.

Ancak Tikrit'te bir karakol ve bir hastane de dahil olmak üzere bazı önemli yerlerin ordunun kontrolüne geçtiği belirtiliyor.

Son 9 ayın en büyük harekatı

Irak ordusu Tikrit'te IŞİD'e karşı, geçen yılın Haziran ayından bu yana en büyük harekatı düzenliyor.

Irak Savunma Bakanı Halit El Ubeydi, Tikrit'in geri alınmasının IŞİD'e karşı diğer operasyonlar için de bir "sıçrama tahtası" olabileceğini söyledi.

BBC'ye konuşan El Ubeydi, "IŞİD burada yenilirse, diğer bölgelerde de kolayca yenilgiye uğratılır" dedi.

Tikrit'i ele geçirmek için düzenlenen harekata yaklaşık 3000 Irak askerinin yanı sıra, Şii "Halk Seferberliği" hareketinden de 20 bin milis katılıyor.

Halk Seferberliği hareketinin ileri gelenlerinden Moeen el Kadimi, CNN Televizyonu'na yaptığı açıklamada Tikrit'in yüzde 75'inin Irak ordusunun eline geçtiğini bildirdi.

Amerikalı yetkililer ise ilerleyen Şii milislerin binaları ateşe vermelerinden kaygı duyuyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, harekatın başarılı olacağından kuşkusu olmadığını ancak çatışmalar bittikten sonra kentteki Sünni nüfusa neler yapılacağı yolunda endişeleri olduğunu kaydetti.