BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

IŞİD Türk Konsolosluğu'na saldırdı SON DAKİKA

Musul'daki Türk Konsolosluğu çalışanlarını IŞİD rehin aldı. Musul'dan son dakika bilgileri internethaber.com'da

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti Musul'daki Türk Konsolosluğu'nu ele geçirdi. İddialara göre, Musul Konsolosluğu'na giren IŞİD üyeleri 48 kişiyi rehin aldı.

Rehineler arasında Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ile birlikte özel harekatçıları da bulunuyor.  Rehin alınan 48 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. 

BOMBA İLE TEHDİT ETTİLER

IŞİD militanları, Türkiye'nin Musul Konsolosluğu personelinin kapıları açmaması üzerine bombalı saldırı tehdidinde bulundu. Konsolosluk görevlilerinin tehdit üzerine kapıyı açmak zorunda kaldıkları iddia edildi.

IŞİD MUSUL KONSOLOSLUĞUNA SALDIRDI TÜRKİYE MUSUL'A OPERASYON MU YAPACAK.jpg

17 TEMMUZ SEMTİNDEKİ KARARGAHA GÖTÜRDÜLER

Yaşanan gelişmeleri Musul İl Meclisi'nin Türkmen üyesi Lokman Reşidiyeli, Al Jazeera'ye anlattı. Reşidiyeli'nin verdiği bilgiye göre, IŞİD militanları Iraklı personele dokunmazken, Türkleri Musul'daki 17 Temmuz semtinde bulunan IŞİD karargahına götürdü. Reşidiyeli, bu gelişmeleri konsolosluğun Iraklı çalışanlarına dayandırdı.

TÜRK GÜVENLİK GÖREVLİLERİ SİLAHLARINI BIRAKMADI

Iraklı görgü tanıklarının aktardığına göre, konsolosluğun Türk güvenlik görevlileri silah bırakmayı reddetti. Hafif silahlarıyla konsolosluğun zırhlı aracına binen görevliler, IŞİD güçlerinin ağır silahlarla donatılmış araçlarının eşliğinde IŞİD karargahına gittiler. Iraklı görevliler, daha sonra Türk personelle telefon iletişimi kuramadıkları bilgisini de aktardı.

Dışişleri kaynakları ise, rehin alınan Türk personelin sağlık durumunun iyi olduğu bilgisini verdi.

IŞİD TÜRK KONSOLOSLUĞU BASKINI IŞİD REHİNE AÇIKLAMASI.jpg

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA: 48 KİŞİ REHİN ALINDI

Hükümet kanadından olaya ilişkin ilk açıklama İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan geldi. Ala, Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 48 kişinin rehin alındığını açıkladı. EFKAN ALA'NIN KONSOLOSLUK BASKINI HABERİNİN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN

DIŞİŞLERİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

Reuters'a konuşan Türk hükümet yetkilileri "Militanlar Türk Başkonsolosluğu'nu ele geçirdi" ifadelerini kulllandı. Ajansa konuşan iki hükümet kaynağı, içerideki konsolosluk çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bir başka hükümet yetkilisi de "Konsolosluk personelimizin güvenliğini sağlamak için Musul'daki belli militan gruplarla doğrudan temasa geçildi" dedi.

AFP'ye konuşan bir emniyet yetkilisi ise IŞİD'in Başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil 25 kişiyi kaçırdığını söyledi. İsmi açıklanmayan bir albay, "IŞİD üyeleri Türk Başkonsolos ve korumaları ile yardımcıları dahil 25 kişiyi kaçırdı" dedi. Bir diğer iddia da Başkonsolos dahil ikisi çocuk, üçü kadın 44 kişinin rehin alındığı şeklindeydi.

36830.jpg

BAŞBAKANLIKTA IŞİD ZİRVESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da şu sıralarda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştüğü öğrenildi.

KDP'DEN AÇIKLAMA

Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) yakın basın kuruluşları ise Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın çalışanları bina dışına kaçırdığını ve can güvenliklerinin tehlikede olmadığını öne sürdü.

IŞİD TÜRK KONSOLOSLUĞU SALDIRI IŞİD NEDİR IŞİD SALDIRISI ÖNCESİ NELER OLDUjpg

BAZI ÇALIŞANLAR KAÇIRILDI

Bir diğer iddia da Musul Eyalet Meclisi Başkanı Beşar Kiki'den geldi. Kürdistan TV’ye canlı bağlanan Kiki, “İŞID Türk konsolosluğuna öğle saatlerinde saldırdı. Bir grup konsolosluk çalışanı esir olarak binadan ayrıldı. Türk Konsolosu sık sık Musul Valiliği'ne gidip gelen biriydi” bilgisini verdi.
 

Sosyal medyada ise 17 Temmuz semtindeki konsolosluk binasının yağmalandığı iddiaları dolaşıyor.

screen-shot-1435-08-14-at-3.07.46-pm.png