BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.492,07
HABER /  DÜNYA

IŞİD son durum Cesetleri geri istiyor!

IŞİD son dakika haberlerine göre İŞİD bazı cesetleri geri istiyor.

Abone ol

KOBANİ'de yenilgiye uğrayarak kentten çekilen IŞİD'in, Kerkük’te esir aldığı peşmergelerin yakınları tarafından yapılan açıklamaya göre örgüt cesetlerini geri istiyor!

Esir düşen Peşmergelerden birinin babası olan Muhammed Mehdi, Rudaw'a yaptığı açıklamada oğlunun hala Kerkük bağlı Havice ilçesinde olduğunu söyleyerek, irtibata geçtikleri örgütün, takas önerdiğini iletti. Sosyal medya aracılığıyla 5 peşmerge yakınıyla beraber örgütle temas kurduklarını aktaran Muhammed Mehdi, yetkililerin harekete geçmesini istedi.

Kerkük Valisi’yle görüşen esir peşmergelerin yakınları, verilen sözlerin yeterli olmadığını ifade ederek, başta Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani olmak üzere yetkililerden yardım talep etti. 

IŞİD ESİR TAKASI KABUL ETMİYOR!

Peşmerge yakınlarının talebi üzerine bir araya gelen Kerkük İl Meclisi konuyu görüştü, ancak girişimler hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Rudaw’a konuşan Peşmerge Bakanı Vekili Enver Hacı Osman, IŞİD örgütünün esir takası talep etmediğini belirtti. Enver Hacı Osman, “IŞİD esirleri değil, belirlediği bazı cesetleri talep ediyor” dedi.

Geçen Cuma gecesi Kerkük’ün güneyinde meydana gelen çatışmalarda 17 peşmerge esir düşmüştü.

Geçtiğimiz pazartesi günü Kobani'deki Kürt güçleri, "Kenti IŞİD militanlarından temizlediklerini" açıklamıştı. Önceki gün yayınlanan bir videoda ise IŞİD militanları, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları nedeniyle kentten geri çekilmek zorunda kaldıklarını söyleyerek, "Savaş uçakları bizi gece-gündüz bombalıyorlardı. Her şeyi yok ettiler" dedi.

isid2.20150202122510.jpg

"IŞİD KALACAK, OBAMA'YA SÖYLEYİN"

Amerikan haber ajansı AP, Kobani'yi ele geçirememenin IŞİD için ağır bir darbe olduğunu belirtti.

Video kaydında kuzey Afrika aksanıyla Arapça konuşan bir militan Kobani yerine Ayn el İslam adını kullanarak, "Bir süre önce bombardıman ve bazı kardeşlerimizin ölümünden ötürü Ayn el İslam'dan biraz çekildik. IŞİD kalacak. Bunu Obama'ya söyleyin" dedi.

Bir başka IŞİD militanı ise, "Savaş uçakları bina bırakmadı. Her şeyi yok ettiler. O yüzden geri çekilmek zorunda kaldık. Savaş uçakları gece-gündüz bombalıyordu. Her şeyi bombaladılar. Motosikletleri bile" dedi.

kobani-kopya.jpg 
KERRY: ÇOK ÖNEMLİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de önceki gün Boston'da yaptığı açıklamada Kobani'nin kurtarılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Kerry, IŞİD'in yenilgisini kabul etmek zorunda bırakıldığını kaydetti. Kerry, "Genel olarak harekâtta kat edecek çok yolumuz var. Fakat IŞİD başından beri Kobani'nin gerçek bir sembolik ve stratejik hedef olduğunu söylemişti. Bu yüzden onları oradan çıkarmak çok önemli" diye konuştu.

MUSUL'DA 100 IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ! 

Peşmerge Güçleri, Musul’un batısındaki Keske köyündeki çatışmalarda 100 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü belirtti.

 

Rudaw’a konuşan peşmerge komutanı Şeyh Ali Mızuri, 29 Ocak’ta Keske köyünde, sisli havayı fırsat bilen IŞİD mensuplarının peşmergeye saldırıda bulunduğunu söyledi.

Peşmerge komutanı, “O çatışmada IŞİD’lilerle aramızda kısa bir mesafe kalmıştı. Öyle ki kaleşnikof, tabanca ve el bombalarıyla çatışıyorduk” dedi.

isid2.20150202122649.jpg
Keske’de çatıştıkları IŞİD’lilerin tümünün yabancı olduğunu belirten Mızuri, “Aralarında Iraklı yoktu ve hepsi de intihar saldırganıydı. Ancak peşmerge sert karşılık verdi ve hiçbiri sağ kurtulamadı” diye konuştu.

Çatışma sonrası bölgeye giden Rûdaw kamerası, bölgede öldürülen IŞİD’lilerin cesetlerini görüntüledi.

Köyde saklanan bazı IŞİD’liler de çatışmalardan sonra Peşmerge Güçleri’nce yakalandı.

"ÖNCE İSTANBUL'DAN GELİP İSTANBUL'A KATILDIK"

Yaralı halde yakalanan IŞİD’lilerden biri Rudaw’a çelişkili ifadelerde bulundu. Önce, “İstanbul’dan gelip IŞİD’e katıldık. Babam, kardeşim ve bütün akrabalarım PKK üyesiydi, ben de öyle” diyen IŞİD’li daha sonra da, “PKK için savaşıyordum ancak Kobani’de IŞİD’e esir düştüm ve beni öldürmemeleri durumunda onlara katılacağımı söyledim” dedi

Yakalanan IŞİD’li Peşmerge Güçleri’ne verdiği ifadede, Bitlisli olduğunu ve kendisi gib birçok Kürt’ün IŞİD saflarında yer aldığını belirtti.

ekran-resmi-2015-01-30-11.57.39.20150202122617.png

IŞİD’le savaşta suçlu bulunan peşmerge komutanlarının savaştan sonra yargılanacağı bildirildi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Peşmerge, Şehit ve Soykırım Mağdurları Komisyonu Başkanı Ari Hersin, IŞİD’le savaşta suçlu bulunan ve haklarında soruşturma açılan komutanların savaştan sonra yargılanacağını söyledi.

pesmerge-komutanlari.jpgAri Hersin, yargılanacak olan peşmergelerin sayısını bilmediğini, savaş bittikten sonra sözkonusu kişilerin askeri mahkemede yargılanacağını ifade etti.

Rûdaw’a konuşan Hazır Cephesi (Musul bölgesi) Komutanı Feridun Cıwanro, “Bazı peşmerge komutanları kırılmalara yol açtı. Bu kişilerden bazıları Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Başkomutan Mesud Barzani’nin talimatıyla tutuklandı” dedi.

Feridun Cıwanro, özellikle Şengal (Sincar) baskınında kusurlu bulunan komutanların savaştan sonra yargı önüne çıkartılacağını belirtti.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Rudaw’a verdiği demeçte, Başkan Barzani’nin bu konuda talimatı olduğunu ve ilgili komisyonun son raporu kendilerine sunacağını dile getirdi.

SUÇLU BULUNAN PEŞMERGE KOMUTANLARI EN ZAMAN YARGILANACAK?

IŞİD’le savaşta suçlu bulunan peşmerge komutanlarının savaştan sonra yargılanacağı bildirildi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Peşmerge, Şehit ve Soykırım Mağdurları Komisyonu Başkanı Ari Hersin, IŞİD’le savaşta suçlu bulunan ve haklarında soruşturma açılan komutanların savaştan sonra yargılanacağını söyledi.

Ari Hersin, yargılanacak olan peşmergelerin sayısını bilmediğini, savaş bittikten sonra sözkonusu kişilerin askeri mahkemede yargılanacağını ifade etti.

isid1.20150202122727.jpeg

Rudaw’a konuşan Hazır Cephesi (Musul bölgesi) Komutanı Feridun Cıwanro, “Bazı peşmerge komutanları kırılmalara yol açtı. Bu kişilerden bazıları Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Başkomutan Mesud Barzani’nin talimatıyla tutuklandı” dedi.

Feridun Cıwanro, özellikle Şengal (Sincar) baskınında kusurlu bulunan komutanların savaştan sonra yargı önüne çıkartılacağını belirtti.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Rûdaw’a verdiği demeçte, Başkan Barzani’nin bu konuda talimatı olduğunu ve ilgili komisyonun son raporu kendilerine sunacağını dile getirdi.