BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.509,45
HABER /  GÜNCEL

IŞİD neden hep Fransa ve Türkiye'yi vuruyor?

IŞİD neden saldırılarını Türkiye ve Fransa'da yoğunlaştırdı? Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, IŞİD'in son saldırılarını analiz etti.

Abone ol

FRANSA'nın Nice kentinde dün akşam düzenlenen terörist saldırıda 80'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Fransa'daki saldırıyı değerlendiren Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Fransa ve Türkiye'nin sık sık IŞİD'in hedefi haline gelmesinin nedenlerini anlattı. Özülker, “Türkiye, farklı şehirlerdeki uyuyan hücreler ve DAEŞ’e hudut sınırı olması nedeniyle saldırıların hedefi oluyor. Fransa ise DAEŞ’e karşı operasyon başlatması nedeniyle hedef oldu. Fransa’daki örgüt sempatizanları harekete geçirildi ve eylemler bu şekilde gerçekleşti” dedi.

“FRANSA, IŞİD’E KARŞI OPERASYON BAŞLATINCA HEDEF OLDU”

Özülker'in açıklamalarının detayları şöyle:

Fransa’nın IŞİD tarafından ilk hedef alınması, Fransız uçaklarının doğrudan doğruya IŞİD hedeflerine müdahale etmesiyle başladı. O güne kadar IŞİD, kendine saldırmayan veya düşman olarak görmeyeceği ülkelere herhangi bir şekilde saldırı yoluna gitmiyordu fakat kendisine operasyon yapılmaya başlamasıyla birlikte o da misilleme yapma yoluna gideceğini ilan etti.

“TÜRKİYE’DE IŞİD’E SEMPATİ DUYAN HÜCRELER VAR”

Türkiye, halkın çok büyük bir bölümü Müslüman olan bir ülke olarak ve IŞİD’le hudut sınırı olan bir ülke olarak terörden çok daha etkilenme noktasında olan bir ülkedir. Türkiye’de IŞİD sempatizanı olan yüzde 8 oranında bir toplum olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de IŞİD’e sempati duyan hücreler var ve bu hücreler burada organize olmuş durumda. Komşu ve Ortadoğu bataklığına yakın bir ülke olarak bizim başımız dertte.

“FRANSA’DA SÖMÜRGELER CİDDİ POTANSİYEL OLUŞTURUYOR”

Fransa’nın bir özelliği var. Diğer Avrupa ülkelerinde Fransa’daki kadar bir Müslüman nüfusu yoktur. AB üyesi olan ülkelere baktığımızda Almanya’da da 3 buçuk milyon Türk var ama Türkler bu manada destekçidirler. Dolayısıyla orada herhangi bir sorun olmuyor ama Fransa, 2. Dünya Savaşı’nda sömürgeleri asker olarak kullandı ve daha sonra da vatandaşlık verdi.

FRANSA'DA MÜSLÜMANLAR HİÇBİR ZAMAN EŞİT OLAMADI

Fransa’da Müslüman toplum kendini hiçbir zaman Fransızlarla eşit, birinci sınıf vatandaş statüsünde göremedi. Bir yandan asimile olmuş, çok iyi Fransızca konuşur fakat diğer taraftan da hep kompleksle ve ezilmişliğiyle varoşlarda huzursuz bir toplum yapısı içindedir. Bunların içinde de yaklaşık 6 milyon kadar Müslüman olduğu düşünülüyor. Bunların yüzde 1’i sempatizan olmuş olsa çok ciddi şekilde büyük bir rakam ifade eder. Dolayısıyla burada bir potansiyel var. Belçika’da da bir potansiyel vardı orada da havaalanında patlama olmuştu.

Fransa’da iki faktör çok fazla öne çıkıyor. Birincisi, hürriyetlerine çok düşkün bir toplum söz konusu yani en ufak bir kısıtlama onları çok rahatsız ediyor. Fransa, 3 aylık bir olağanüstü hal durumuna geçmişti, bundan dahi rahatsızlık duyuyorlar. İkincisi ise katliamlar arka arkaya yaşanınca Schengen’i askıya aldılar, AB kendi içinde çok ciddi istişarelere başladı.

“AVRUPA ŞAMPİYONASI’NDAKİ ÖNLEMLERİ 14 TEMMUZ İÇİN DEVAM ETTİREMEDİLER”

Fransızların burada çok büyük bir istihbarat zaafı olduğunu düşünüyorum. Büyükelçiliklerini ve başkonsolosluklarını kapattılar, eğer kapatma noktasında bir istihbarat varsa ve dışarıdan da içeriye sızmanın giderek güç olduğu düşünülürse içeriden gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı dikkatli ve hazırlıklı olunmalıydı. UEFA Avrupa Şampiyonası yapıldı ve orada en üst düzey önlemler alındı. Bu tehdit ortadan kalkmamıştı, aynı önlemleri 14 Temmuz için devam ettiremedikleri görülüyor.

“FRANSA, İNANILMAZ BİR ZAAFLA KARŞI KARŞIYA”

Nice kenti zenginlerin uğrak yeridir ve bu dönemde turizmin üst düzeyde olduğu bir noktadır. Tahmin ediyorum ki terör saldırısında ölenler arasında yabancı uyruklular da olacaktır. 15 metrelik büyük bir kamyonun halkın gösterilerde bulunduğu bir sırada elini kolunu sallayarak bu kadar rahat gitmesi akıl alacak bir şey değil. Fransa, burada inanılmaz bir zaafla karşı karşıya…

“IŞİD, SURİYE VE IRAK’TA SIKIŞINCA AVRUPA’DA EYLEM YAPIYOR”

Bu olay, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta sıkıştığı dönemlerde dışarıda yaptığı eylemlerden biridir. Oradaki sempatizanlarını buraya sevk edilmesi muhtemeldir. Terör tabi ki bir insanlık sorunudur ama Fransa’nın da kendini koruyamadığı görülüyor.

“HOLLANDE’IN KDP’YE DESTEK VERMESİ IŞİD’E HEDEF OLMALARINDA ETKEN”

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın KDP ile görüşmesi ve görüşme sonunda KDP’ye destek vermesi Fransa’nın IŞİD’in hedefinde olmasının önemli bir etkenidir. Terör, uluslararası anlamda işbirliği yapılması gereken bir konudur. 21’inci yüzyıl bir bilim çağıdır ve bu bilim çağında da akıl almaz şekilde değişmeler oluyor. BM’nin bir araya gelerek bu işin üstesinden gelmesi gerekiyor.