BIST 9.555
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.485,85
HABER /  GÜNCEL

'IŞİD Libya'da Sirte havaalanını ele geçirdi'

IŞİD'in Libya'da, Sirte kentindeki havaalanını ele geçirdiği bildiriliyor. İçinde bir de hava üssü bulunan havaalanı IŞİD'in Libya'daki en önemli kazanımlarından biri olarak görülüyor.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti, Libya'nın Sirte kentindeki havaalanını ele geçirdiğini bildirdi.

Havaalanının IŞİD'in eline geçtiği, kendilerini Trablus hükümeti olarak adlandıran, ancak uluslararası alanda tanınmayan yerel milisler tarafından da doğrulandı.

Yerel milislerin sözcüsü Muhammed el Şami, 'kentin doğusunu ve batısını güvence altına almak için' havaalanından çekildiklerini söyledi.

İçinde bir de hava üssü bulunduğu bildirilen Sirte havaalanı, IŞİD'in Libya'daki en büyük kazanımlarından biri olarak kabul ediliyor.

Devrilen Libya lideri Muammer Kaddafi'nin doğduğu yer olan Sirte'nin büyük bir kısmı geçen hafta IŞİD'in eline geçmişti.

IŞİD, burada Kaddafi döneminin dev projelerinden 'Büyük İnsan Yapımı Nehir Projesi'ne ait yapıları da ele geçirdiğini bildirdi.

Trablus, Bingazi ve Sirte gibi şehirlerin tatlı su ihtiyacını karşılayan bu proje, aynı zamanda dünyanın en büyük sulama sistemi olarak tanınıyor.

Sirte yakınlarındaki çatışmalar aylardır sürüyor.

Sirte havaalanı Kaddafi'nin devrilmesi sırasındaki çatışmalarda da önemli bir hedefti.

Libya, Muammer Kaddafi'nin 2011 yılında iktidardan devrilmesinden bu yana tam bir karmaşa içinde.

Çeşitli milis grupları iktidarı ele geçirmek için mücadele ediyor.

Çatışmalar, Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümetini de Trablus'tan ayrılarak Tobruk'a geçmeye zorladı.

Trablus'ta şimdi kendilerine Trablus hükümeti adını veren yerel milis güçleri bulunuyor.

IŞİD ise son yedi aydır Libya'da kontrol noktaları kuruyor ve başta Derne olmak üzere birçok kentte varlığını hissettirtiyor.

IŞİD'le bağlantısı olan bir grup Ocak ayında Trablus'ta bir oteli bombalayarak 10 kişiyi öldürdü.

Şubat ve Nisan aylarında da Libya'daki IŞİD militanlarının Mısırlı ve Etiyopyalı Hristiyanları öldürürken çekilen görüntüleri yayınlandı.