BIST 10.324
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.453,74
HABER /  EKONOMİ

İşadamları sabırsızlıkla bekliyor

İşadamları, ticari kredilerde ''eş rızası''nın kalkmasına ilişkin kararın bir an önce yasalaşmasını bekliyor

Abone ol

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun ticari kredilerde ''eş rızası''nın kalkmasına ilişkin kararını değerlendirerek, ''Teklifin bir an evvel yasalaşmasını bekliyoruz'' dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen tasarıya göre, ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi, ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletler, esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı esnaf veya sanatkar tarafından mesleki faaliyeti ile ilgili ve tarım kredi kooperatiflerince kullandırılacak kredilerde verilecek kefaletler ve kullanılacak kredilerde, eş rızası aranmayacak.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Özdebir, yasaların, kişileri ve ailelerini korumasının toplum açısından son derece önemli olduğunu belirterek, toplumun ''baba erkil'' bir yapısı olduğu için erkekler açısından ''eş rızası''nın kabul edilemediğini ifade etti.

Özdebir, üyelerden de bu tür şikayetler de geldiğine dikkati çekerek, ''Aile yaşantısında kişilerin eşiyle arasının iyi olduğu zamanlar olabilir, kötü olduğu zamanlar olabilir, aile içindeki yaşantının işe yansımasında sıkıntılı durumlar yaşanıyordu'' dedi.

Şirketin değil, ailenin mal varlığını ilgilendiren hususlarda eşlerin rızası aranacağına işaret eden Özdebir, teklifin bir an evvel yasalaşmasını beklediklerini dile getirdi. 

BEN BU SORUNU BAŞTAN HALLETTİM

Kendi şirketinde ''eş rızası'' ile ilgili bir sorun yaşanmadığını belirten Özdebir, ''Ben bu sorunu baştan hallettim. Eşimi şirkete ortak ettiğim için kararları zaten beraber alıyoruz. ASO Başkanlığı'na başladığımdan beri işleri eşim bilfiil yürütüyor. O işleri yürüttüğü için şu anda 'eş rızası' olarak ben imza atıyorum'' diye konuştu.

İşlerle ilgilenmeyen eşler açısından bakıldığında da bilmedikleri işlerin sorumluluğu altına girmesinin insanları rahatsız eden bir şey olduğuna vurgu yapan Özdebir, bu yapı içerisinde ticari faaliyetlerden doğacak risklerle ilgili eşleri mesuliyet altına sokmanın hiç bir aile reisinin isteyeceği ve onaylayacağı bir durum olmadığını kaydetti.