BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İş şirazesinden çıkıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayların Başbakan Erdoğan’ın yaşamın her alanına müdahale etme heves...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayların Başbakan Erdoğan’ın yaşamın her alanına müdahale etme hevesinin hızla arttığının göstergesi olduğunu öne sürerek, “Açıkça söyleyeyim; iş şirazesinden çıkıyor” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TBMM’de yaptığı basın toplantısında, bu hafta açıklanan OECD’nin ‘Yaşam Kalitesi’ çalışına göre Brezilya, Rusya ve 34 OECD üyesinden oluşan 36 ülke içinde vatandaşları en mutsuz ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Otoriter yönetimlerin hakim olduğu ülkelerde insanların mutlu olmasının çok zor olduğunu dile getiren Öztrak, “Bu ülkenin Başbakanı son dönemdeki konuşma ve icraatlarıyla çoğulculuktan ne kadar uzaklaştığını açıkça ortaya koyuyor. Ne içtiğimize, ne giydiğimize, ortak kullanım alanlarımıza ne yapılacağına kendi karar veriyor. Yasalarla olmazsa biber gazıyla, olmazsa polis copuyla, kendi arzularını bize dayatmaya çalışıyor. Onu da yetersiz görüyor, ‘koruma memurları’ adı altında kendi paramiliter güçlerini oluşturmaya çalışıyor” diye konuştu.

“BAŞBAKAN DEMOKRASİ TRAMVAYINDAN İNMEYE KARAR VERDİ”
Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayları değerlendiren Öztrak, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu dikta anlayışı bütün acımasızlığıyla bugünlerde Taksim Gezi Parkı’nda dolaşıyor. Anlaşılan ABD seyahatinden sonra Suriye ile ilgili gelişmeler Başbakan’ın sinirini bozdu. Demokrasi tramvayından bir an önce inmeye karar verdi. İstanbul’da halkın seçtiği bir Belediye Başkanı var ama İstanbul’a ne yapılacağına onun yerine Başbakan karar veriyor. Tayyip Bey artık seçimini yapsın, Başbakan mı olacak Cumhurbaşkanı mı olacak İstanbul’a Belediye Başkanı mı olacak? Taksim Gezi Parkı’nın yıkmak, oradaki ağaçları katletmek için her türlü zorbalığa başvuran Başbakan, ‘Ben çevrecinin daniskasıyım. Asıl çevreci benim’ diyor. Ama rakamlar çuvala sığmıyor. OECD’nin araştırmasına göre Türkiye, vatandaşlarına sağlıklı bir çevre sunma konusunda 36 ülke içinde 35. sırada.”

“TÜRK İNSANI ZOR İŞ BULUYOR, ÇOK ÇALIŞIYOR, AZ KAZANIYOR”
36 ülke içinde Türkiye çalışma çağındaki vatandaşlarına iş imkanı sağlama konusunda sonuncu olduğunu ifade eden Öztrak, işten sağlanan gelir konusunda ise Türkiye’nin sondan beşinci olduğunu söyledi. Öztrak, “Yani iş bulabilen insanımız da birçok ülkenin vatandaşından az kazanıyor. Türkiye, işte çalışma süresi bakımından, 36 ülke içinde birinci sırada. İş bulup da çalışabilenlerin yüzde 46’sı haftada 50 saatin üzerinde çalışıyor. Türk insanı zor iş buluyor, çok çalışıyor, ama az kazanıyor. Zamanının çoğu işte geçince insanımızın işiyle özel hayatı arasındaki denge de bozuluyor. Sonuçta 36 ülke içinde Türkiye, İş-Özel yaşam dengesinde en kötü durumdaki ülke. Ailelerimizin barınma koşulları da kötü. 36 ülke içinde en niteliksiz ve sağlıksız evlerde oturan aileler Türkiye’de” şeklinde konuştu.

“VERİLER İYİ YÖNETİLMEDİĞİMİZİ GÖSTERİYOR”
“Bizim çocuklarımızın eğitimi, 33 ülkenin çocuklarından daha zayıf” diyen Öztrak, “Eğitim konusunda 36 ülke içinde Türkiye sondan üçüncü. Dolayısıyla diğer 33 ülkenin çocuklarının yaşam boyu elde edebilecekleri kazanç bizimkilerden yüksek. Onların çalıştığı ekonomilerin rekabet gücü de bizden yüksek olacak. Bütün bu göstergeler ülkemizin iyi yönetilmediğini apaçık ortaya koyuyor” diye konuştu.

“EKONOMİ BERNANKE’NİN İKİ DUDAĞI ARASINDA"
Türk ekonomisinin iyi yönetilmediğini ileri süren Öztrak, “AK Parti politikalarının neden olduğu bu tablonun Türkiye’yi sıcak paracının insafına ve Bernanke’nin iki dudağı arasından çıkacak sözlere mahkum ettiğini defalarca söyledim” diye konuştu.
Öztrak, “Bu hafta, önce bir İngiliz Bankasının hazırladığı rapordan, FED’in parasal genişlemeye son vermesi halinde bundan en çok etkilenecek finansal varlığın Türk Hisse Senetleri olduğunu öğrendik. Hemen arkasından da OECD, yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda, ABD Merkez Bankasının piyasalara likidite vermeyi yavaşlatmasının yatırımcıların risk tercihlerinde önemli değişime yol açmasının beklendiğini söyledi. Yükselen piyasa ekonomileri içinde ise bu değişimden en olumsuz etkilenecek iki ülkenin Güney Afrika ve Türkiye olduğunun altını çizdi” dedi.
(İHA)