BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

İş Bankasından rekor anlaşma

İş Bankası 825 Milyon dolarlık sendikasyon anlaşmasını Londra'da imzaladı.

Abone ol

Türkiye İş Bankası Bahreyn Şubesi, İngiltere;nin başkenti Londra;da düzenlenen törenle 42 bankanın oluşturduğu sendikasyonla 825 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı.

Aralarında ABN AMRO Bank, Bank of Montreal, The Bank of Tokyo Mitsubishi gibi büyük bankaların bulunduğu 20'yi aşkın düzenleyici bankanın yöneticilerinin katılımıyla Londra;da düzenlenen törene İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İş Bankası Yurtdışı Teşkilatı;ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray ve Bankanın Bahreyn şubesi müdürü Tenar Yeşilay ile öteki yetkililer katıldı.

Sendikasyonun lideri olarak İş Bankası'nı kutlayan Tokyo Mitsubishi Bankası Yöneticisi Rauf Jundi, Türkçe olarak ''Tüm katılan bankaların adına sizi tebrik ediyorum;; dedi.

Sendikasyonun başlangıcında kimsenin bu sonucu beklemediğini belirten Jundi, İş Bankası'na duyulan güvenin sonucu olarak anlaşmanın 825 dolarla sonuçlandığını bildirdi.

Kredi krizinin başlamasından beri kredi limitlerinin arttığını belirten Jundi, Türkiye için bu durumun diğer ülkelere benzemediğini, burada da maliyetlerin arttığını ama bu artışın diğer ülkelere uygulanan fiyatın altında kaldığını anlattı. Jundi, anlaşmanın başarı olduğunu ifade etti.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de yapılan anlaşmanın İş Bankası için taşıdığı öneme işaret ederken, piyasadaki zor şartlara rağmen anlaşmanın başarıyla yapılmasının yatırımcı bankaların Türk ekonomisine duyduğu güvenin göstergesi olduğunu ifade etti.

Alınan krediyi ve finans piyasalarında yaşanan genel durumu AA;ya değerlendiren İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray da 700 milyon dolar arayışıyla sendikasyon anlaşması için piyasaya çıktıklarını ve piyasadan gelen aşırı talep sonucu dolar ve avro cinsinden toplam 825 milyon dolarlık anlaşmaya imza attıklarını belirtti.

Bu durumun Türk bankacılığı ve İş Bankası;na duyulan güvenin sonucu olduğunu belirten Demiray, yapılan bu anlaşmanın İş Bankası için yılın son işlemi olacağını, bankanın halen 3 milyar dolar nakidi bulunduğunu hatırlattı.

Türk Bankacılık sisteminin sağlam ve likit durumda bulunduğunu, bankacılık sektörünün elindeki toplam nakitin 18 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatan Demiray, bütün dünyada yaşanan krizin bir an once sonlanması gerketiğini belirtti.

';Ancak bu kriz çok çabuk sonuçlanmayacak;; diyen Demiray, krizin 2-3 yıl gibi orta vadede sonlandırılabileceğini bildirdi.

ABD yönetiminin krizin atlatılması için ortaya koyduğu 700 milyar doların da durumu tam olarak düzeltmeye yetmeyeceğini belirten Demiray, bunun ancak ortadaki acil yangını söndürebileceğini, istikrarlı bir döneme geçiş için daha pek çok adımın atılması gerektiğini anlattı.

Türkiye;nin yaşanan çalkantılı döneme rağmen çok iyi ve sağlam bir duruş sergilediğini ifade eden Aykut Demiray, bir soru üzerine yapılan sendikasyon anlaşması gibi kredi anlaşmalarının Türkiye;de piyasa üzerinde iyi bir psikolojik etki yaratabileceğini düşündüğünü bildirdi.

Öte yandan bugün İş Bankasından Borsa'ya yapılan açıklamada, dış ticaretin finansmanında kullanılacak olan sendikasyon kredisinin toplam maliyetinin libor artı yüzde 0,75 olduğu bildirilmiş, kredinin 1 yıl vadeli ve 1 yıl vade uzatma opsiyonlu temin edileceği kaydedilmişti.