BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

İrtica tehdidi ortadan kalkıyor!

'İrtica tehdidi'ni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nden çıkarma çalışmasında sona gelindi.

Abone ol
“Gizli Anayasa” diye adlandırılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi yeniden yazılıyor. Başbakanlık’ın ilgili kurumlara gönderdiği taslak çalışmalarda sona gelindi.

Milli Güvenlik Kurulu’nun gündemine alınan yeni düzenlemeye göre MGSB’de, ‘soyut ifade’ olduğu gerekçesiyle ‘irtica tehdidi’ bulunmayacak.    

İstanbul’da dün toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda da gündeme geldiği iddia edilen çalışmaya göre, ‘kırmızı kitap’ olarak da nitelendirilen belgedeki iç tehdit tanımı değiştirilecek. Anayasa ve yasalarda suç olarak tanımlanmayan hiçbir eylem yeni belgede yer almayacak.

İlgili kurumların da görüşüne sunulan taslak çalışmaya, MGK toplantısında dile getirilen görüşler de dikkate alınarak son şekli verilecek.

ÖNCELİKLE TEHDİT PKK TERÖRÜ

‘İrtica’ tehdidinin yer almadığı yeni belgede, bunun yerini ‘öncelikli’ olarak PKK tehdidi alacak. Ayrıca, ‘Dini istismar eden silahlı örgütler’, ‘El Kaide’ ve ‘Hizbullah’ gibi tanımlamalar belgede yer alacak.

Bugüne kadar belgede yer almayan gıda güvenliği, iklim değişikliği, küresel ısınma, çevre kirliliği, enerji güvenliği gibi tüm dünyayı tehdit eden sorunlara da belgede yer verilmesi bekleniyor.

Başbakanlıkta yapılan çalışmanın taslağı ortaya çıktığında Süleymancılık, Nurculuk, Fethullah Gülen hareketi gibi cemaatler, iç tehdit kapsamından çıkarılarak yeni belgenin eklerinde ismen zikredilmeyecekti. Bu konuda da MGK'nın nasıl görüş bildireceği merak konusu.

Dış tehditler ise taslakta “komşularla sıfır sorun” çerçevesinde düzenleniyor. İran, Yunanistan öncelikli tehdit olmayacak