BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,76
ALTIN 2.410,04
HABER /  GÜNCEL

İranlı kutup kebapçısı!

Dünyanın en kuzeyindeki kebabçı bir göçmen. Vize alamadığı için uluslararası alanda yaşıyor.

Abone ol

48 yaşındaki Kazem Ariaiwand, İran'dan kaçıp kendine huzurlu bir hayat kurmaya geldiğinde, kutup ayılarının insanlardan daha yoğun nüfusa sahip olduğu bu buzlar altındaki köşede kamyonetiyle seyyar kebapçılık yapacağını tahmin etmiyordu. Amerikan ordusundan aldığı mutfak kamyonetle etrafa iştah açıcı kokular yayarak kebap satan Kazem, artık Antarktika'nın bu ücra köşesinin bilinen bir siması.

NORVEÇ BAŞVURUSUNU REDDETTİ

Tahranlı Kazem'in dünyanın en kuzey ucundaki seyyar kebapçı olmasının öyküsü sık karşılaşılan bir sorundan kaynaklanıyor. Ülkesinden kaçıp Norveç'e gelen ancak sığınma başvurusu reddedilen Kazem, 1920 yılında yapılan bir anlaşmayla Norveç'e bağlı, ancak uluslararası alan sayılan, turist vizesi ya da ikamet izni istemeyen Svalbard takımadalarına gitmiş.

YASAL OLARAK KALABİLECEĞİ TEK YER

Yalnız ticari uçakların gidebildiği, en uzak noktadaki takımada, Kazım'in yasal olarak kalabileceği tek yer. Bu takımadaların başkenti, 2 bin kişinin yaşadığı Longyearbyen'e geldiğinde eski eşi ve o zaman 15 yaşında olan oğlu Norveç'te oturma iznini kazanmış.

SON BAŞVURUSU YİNE REDDEDİLDİ

Beş parasız, tanıdık kimsesi olmayan ve sadece sırtında çantasıyla buraya gelen Kazem, uzun süre kalma ihtimali olduğunu anlayınca Longyearbyen'in küçük merkezinde park edip 'Kırmızı Kutup Ayısı' adını verdiği mutfak-kamyonunda hazırladığı kebapları satmaya başlamış. Şimdi 20 yaşında olan oğlu senede bir kez onu görmeye geliyor. İranlı Kazım en son şubat ayında yaptığı vize başvurusu da reddedildiği için bu adada yaşamaya devam ediyor.