BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İranlı kadın muhalif, babasının cenazesinde öldü

İran'da önde gelen muhaliflerden İzzetullah Sahabi'nin kızı Haleh Sahabi'nin, babasının cenaze töreni sırasında güvenlik güçlerince dövüldüğü ve kaldırıldığı hastanede öldüğü bildiriliyor.

Abone ol

İran'da eski milletvekili ve önde gelen muhaliflerden İzzetullah Sahabi'nin kızı Haleh Sahabi'nin, babasının cenaze töreni sırasında güvenlik güçlerince dövüldüğü ve kaldırıldığı hastanede öldüğü bildiriliyor.

İran'daki reform yanlısı internet sitesi Kaleme'de yer alan haberde, babasının cenazesine katılmak için cezaevinden çıkmasına izin verilen 55 yaşındaki Haleh Sahabi'nin, tören sırasında güvenlik güçlerinin babasının cenazesini götürmelerine karşı çıktığı ve çıkan arbedede güvenlik güçlerinin saldırısına uğradığı ve karnından darbe aldığı belirtiliyor.

Olayla ilgili, muhalefet kaynaklı diğer haberlerde Haleh Sahabi'nin çıkan olay sırasında yere düştüğü ve kalp krizinden öldüğü belirtilmekte.

Kendisi de bir insan hakları eylemcisi ve kadın hakları savunucusu olan Haleh Sahabi'nin daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Haleh Sahabi'nin oğlu Yahya Şameki de olay hakkında bilgi verirken, "Dedemin cenazesini, tören için çıkardığımızda, yetkililer töreni durdurmak istedi. Bu, ortamı çok gerginleştirdi. Sonunda zorla cenazeye el koyup götürdüler. Sonra annem yere düştü ve kendisini kaybetti. Doktor bize, annemin kalp krizinden öldüğünü söyledi." dedi.

İzzetullah Sahabi'nin cenazesinin büyük çaplı bir muhalefet gösterisine dönüşmesini önlemek amacıyla çok sıkı güvenlik önlemleri alındığı kaydediliyor.

İran'da daha önce de muhalefetten isimlerin cenaze törenlerine, güvenlik güçlerince müdahaleler olmuştu.

Üç ay önce, önde gelen muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi'nin babası Mir İsmail Musavi'nin cenaze törenine de müdahale edilmiş ve Musavi ailesinden iki kişi gözaltına alınmıştı.

Bir diğer görgü tanığı da, BBC'ye verdiği demeçte, "Orta Doğu'daki ayaklanmalar ardından, İran hükümeti, insanların herhangi bir nedenle toplanmasından çok tedirgin oluyor. Hele bu toplanma, muhalefetten biri yüzündense..." dedi.

"Barış Anneleri" grubunun üyelerinden olan ve kadın hakları için mücadele eden Haleh Sahabi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın and içme töreni sırasında, Meclis önünde tutuklanan muhalefet eylemcilerinden biriydi ve iki yıl hapse mahkum edilmişti.

İzzetullah Sahabi ise, İran'da 1979 İslam Devrimi sonrasında iş başına gelen geçici yönetimde yer almış; Tahran'daki ABD Büyükelçiliğinin işgalini protesto ederek görevinden istifa etmişti.