BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.403,41
HABER /  DÜNYA

İranı boğacak BM kararları

BM'den İran'ı ablukaya alan sert kararlar çıktı. 15 üye ülke kararlara imza attı. İran ise meydan okudu!

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi, İran'a doğrudan ya da dolaylı hassas nükleer malzeme ve balistik füze satışı ya da tranferinin engellenmesini öngeren yaptırım kararını, oybirliğiyle aldı.

Üç Avrupa ülkesi İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından hazırlanan karar tasarısına 15 üye ülke onay verdi.

İran'a yaptırım kararları
Karardan satırbaşları şöyle;
-İran Uluslararası Atom Enerji Kurumu ile (IAEA) işbirliği yaparak nükleer faaliyetlerini gecikmeksizin askıya almalı.

-Tüm ülkeler İran'ın nükleer zenginleştirme, yeniden işleme, ağır su reaktörleri, nükleer silah sevkiyat sistemlerinin geliştirilmesi ve bu konularla ilgili araştırma-geliştirme faaliyetlerine katkıda bulunacak malzemelerin, teknolojinin ve finansmanın İran'a sağlanmasını ve satışları yasaklayacak.

-İran'ın bu tür faaliyetlerine katılan kişilere ve kurumlara seyahat yasağı ve mallarının dondurulması gibi yaptırımlar uygulanacak.

İran kararları takmadı
BM'nin aldığı kararları İran ciddiye almadı. Tahran'dan gelen açıklamada BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı yaptırım kararı ''geçersiz'' sayıldı ve nükleer çalışmaların ''ciddi bir biçimde'' süreceği duyuruldu.

İran Dışişleri Bakanlığı,  kararı ''hukuk dışı, BM Güvenlik Konseyi'nin görevi dışında ve uluslararası kurallara aykırı bir girişim'' olarak niteledi.

Kararın, ABD ve İngiltere'nin, konseyi kendi çıkarları için alet olarak kullandığının bir göstergesi olduğu savunulan açıklamada, bu ülkelerin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) bağlı kalmadıkları ve kendi nükleer programlarını geliştirmeyi sürdürdükleri kaydedildi. //