BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,73
ALTIN 2.401,14
HABER /  DÜNYA

İran'daki tarihi anlaşmaya Türkiye'den ilk tepki!

İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer uzlaşıya Türkiye'den ilk tepki geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu anlaşma sağlandığı için çok mutluyuz" dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran'ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmanın Türkiye tarafından olumlu karşılandığını söyledi. Çavuşoğlu, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma sağlandığı için çok mutluyuz" dedi.

Reuters'ın haberine göre, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Şu an P5+1'in pozisyonuna baktığımızda, İran'ın halen 2010'daki müzakerelerde getirebildiğimiz çizginin altında olduğunu görüyoruz. Ama ümit ediyoruz ki İran bu çizgiye gelecek" diye konuştu.

İsviçre’nin Lozan kentinde P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkeleri ile Tahran yönetimi arasında sekiz gündür aralıksız süren müzakereler, dün akşam saatlerinde bir sonuca ulaştı. Tarafların kendi kendilerine belirledikleri 31 Mart tarihi aşıldığı halde, 30 Haziran 2015’e kadar nihai bir anlaşmaya kavuşması beklenen mutabakat çerçevesi üzerinde uzlaşıldı.



İran, uranyum zenginleştirmede kullandığı santrifüjleri 3’te 2 azaltıp elindeki uranyum stokunu 300 kg’a indirmeye ve plütonyum üreten ağır su reaktörünü sökmeye razı olurken, uluslararası toplum da bu uygulamaları sonrası İran’a yönelik yaptırımları kaldırmayı kabul etti.