BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,45
HABER /  DÜNYA

İran'da Babek Zencani hakkında idam kararı!

İRAN'da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla 3 Ekim 2015 beri cezaevinde tutulan işadamı Babek Zencani için İran Mahkemesi idam kararı verdi.

Abone ol

İran'da yolsuzluk iddiasıyla cezaevinde tutulan işadamı Babek Zencani hakkında idam kararı verildi.

İddianamede, Zencani'ye dolandırıcılık, sahtekarlık ve kara para aklama gibi çeşitli suçlamalar yöneltilerek "yeryüzünde fesat çıkardığı" söylendi. İran'da yeryüzünde fesat çıkarmanın cezası ise idam olarak düzenlenmiş durumda. İşadamı Babek Zencani, İran devletini 2.8 milyar dolar dolandırma suçlamasıyla Aralık 2013'te tutuklanmıştı.

İRAN'A UYGULANAN AMBARGOYU DELDİĞİNİ İTİRAF ETMİŞTİ

İranlı iş adamı Babek Zencani, yıllarca İran'a uygulanan BM ambargosunu deldiğini itiraf etmişti. Zencani, tutuklanmadan iki gün önce yazdığı 'Gerçek nedir' başlıklı yazısında; "İran Merkez Bankası'na ve İran Ulusal Petrol Şirketi'ne uygulanan ambargoya rağmen buralara yıllarca para aktardım. Ambargoyu delerek kendi şirketlerimin ve yurtdışında ortaklığım bulunan şirketlerin kara listeye alınmasını göze aldım. Eğer Amerikalıların eline düşseydim kendimi Guantanamo'da bulurdum" demişti.

BABEK ZENCANİ KİMDİR?

İranlı işadamı, Sorinet Grup Holding'in yönetim kurulu başkanıdır.

1980'li yıllarda ticarete başlayan Zencani'nin adı ülkesinde devlete ait şirketlerden usulsüz hisse alması ve İran Meclisi’nde üç yolsuzluk soruşturmasında geçmektedir. Zencani, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hükümeti döneminde İran petrolünü satıp, karşılığında aldığı paraları devlete geri vermemekle ve 2 milyar 800 milyon dolar yolsuzluk yapmakla suçlanmaktadır. Ambargo altındaki İran'ın para trafiğini kontrol eden isim olan Zencani'nin Nisan 2013'te bu misyonu açığa çıkınca ABD tarafından yurtdışı hesaplarına tedbir konulmuştur.

Son olarak adı Türkiye'de yürütülen 17 Aralık soruşturmasında Rıza Sarraf'ın patronu olarak geçmiştir. Zencani, Sarraf aracılığıyla Gana'dan 1.5 ton altını hiçbir kayıt altına alınmadan Türkiye'ye sokmakla itham edilmektedir.