BIST 10.656
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.437,13
HABER /  GÜNCEL

İran'da Amerikalılara mahkumiyet kararı

ABD Dışişleri Bakanı, iki Amerikan vatandaşının İran'da casusluk suçlamasıyla 16'şar yıl yapis cezasına çarptırılmasından derin hayalkırıklığı duyduğunu söyledi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, iki Amerikan vatandaşının İran'da casusluk suçlamasıyla 16'şar yıl yapis cezasına çarptırılmasından derin hayalkırıklığı duyduğunu söyledi.

Shane Bauer ve Josh Fattal dün ülkeye yasadışı yollarla girdikleri gerekçesiyle 3'er yıl, casusuluk faaliyetlerinde bulundukları gerekçesiyle de 5'er yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı.

Sanıklar, suçlamaları redderken temmuz 2009'da dağ yürüyüşü yaparken ülkeye yanlışlıkla girdiklerini söylüyor.

Avukatları, kararı 20 gün içinde temyiz etme haklarının bulunduğunu, bu haklarını kullanacaklarını açıkladı.

Avukat Mesud Şafie, ''Masum olduklarına inanıyorum. Suçlu olduklarını kanıtlayacak herhangi bir kanıt görmedim'' dedi.

Bauer'in nişanlısı Sarah Shourd da iki kişiyle birlikte tutuklanmış, geçen yıl 500 bin dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, iki Amerikalıların derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunarak, ''Evlerine dönüp aileleriyle buluşmalarının zamanı gelmiştir'' dedi.

İyi derecede Arapça konuşan Bauer, serbest gazetecilik yaparken 2008'de taşındığı Şam'da Sarah Shourd'la birlikte yaşıyordu.

32 yaşındaki Shourd, öğretmen ve kadın hakları eylemcisi.

Çiftin ABD'nin Irak işgaline karşı gösteriler düzenlerken tanıştıkları bildiriliyor.

Bir öğretmen ve çevreci olan Fattal'ın ise, 2009'da arkadaşlarını ziyaret etmek üzere Şam'a gittiği açıklandı.

Berkeley mezunu olan üç Amerikalı bir hafta tatil için Irak Kürdistan'ına gitmişler, Ahmed Eva köyü yakınlarında dağ yürüyüşü yaparken de İran askerleri tarafından tutuklanarak Tahran'a götürülmüşlerdi.