BIST 10.627
DOLAR 32,18
EURO 34,91
ALTIN 2.426,61
HABER /  DÜNYA

İranda 9 öğretmene hapis

Bir gösteriye katılan sendika üyesi 9 öğretmene hapis cezası verildi

Abone ol

İran'da, bir gösteriye katılan sendika üyesi 9 öğretmene hapis cezası verildi.
    
Farsça yayımlanan Seday-ı Adalet (Adaletin Sesi) gazetesinin haberine göre, Hemedan şehrinde mart ayında düzenlenen bir protesto gösterisine katılan 9 öğretmen, güvenlik güçlerince gözaltına alındı.
    
Devrim mahkemesince tutuklanan öğretmenler, 9 gün hücrede tutulduktan sonra serbest bırakıldı.
    
Dosyayı tekrar inceleyen Hemedan mahkemesi, sendika üyesi oldukları belirtilen 9 öğretmeni, ''kamuoyunda huzursuzluk çıkarmak, meslektaşlarını eylem yapmaya teşvik etmek, eğitimi engellemek, izinsiz gösteri yapmak ve bildiri yayınlamak'' suçlarından 91 gün hapis cezasına çarptırdı.
    
Çalışma koşullarından ve maaşların düşüklüğünden şikayet eden öğretmenler, İran'ın çeşitli şehirlerinde gösteri düzenlemişti. İran'da öğretmenler ortalama 300 dolar maaş alıyor.
    
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da ''öğretmenlerle ilgili sorunlara çözüm bulamadığı gerekçesiyle'' Eğitim Bakanı Mahmud Ferşidi'yi bu ayın başında görevden almıştı.
    
İran'da son dönemde üniversite öğrencileri de çeşitli eylemler düzenliyor. Protestocu öğrenciler, üniversiteler üzerindeki baskının azaltılmasını, üniversitelerden atılan öğretim görevlilerinin geri dönmesini ve tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını istiyor.