BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.416,57
HABER /  DÜNYA

İrana saldırı felaket getirir

İran'a yaptırımlar bir yandan genişlerken, dünyadan İran'a saldırının felakete neden olabileceği tartışmaları sürüyor.

Abone ol

İngiliz düşünce kuruluşu Oxford Araştırma Grubu, yayımladığı raporda, İran'a karşı olası bir saldırının, Tahran'ın nükleer silah geliştirmesini hızlandırabileceğini bildirdi.

Raporda, uranyum zenginleştirme çalışmalarını genişleten İran'a yönelik bir askeri harekatın, Tahran'ın nükleer programının niteliğini değiştirmesine ve hızla birkaç nükleer silah geliştirmesine yol açabileceği belirtildi.

Nükleer bilimci ve silah uzmanı Frank Barnaby tarafından kaleme alınan raporda, askeri bir saldırının İran'ın nükleer programının ilerlemesini engellemek bir yana programını hızlandırabileceği siyasi ortamı yaratabileceği kaydedildi.

"İran nükleer silah geliştirme kapasitesini ilerletiyorsa da bunun nispeten yavaş olduğuna", çoğu tahminlere göre silah geliştirmek için en az 5 yıl bulunduğuna dikkat çekilen raporda, İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırının kesinlikle Tahran'ın programının hızlanmasına, mümkün olan en kısa sürede az sayıda nükleer silah geliştirmesine neden olacağı ve bunun da felakete yol açabileceği ifade edildi.