BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.401,12
HABER /  DÜNYA

İran ve ABDnin arabulucusu

İran ile Amerika arasındaki anlaşmazlığa arabulucu olarak Rusya devreye giriyor.

Abone ol

Rusya'nın, İran ve ABD arasında arabuluculuk yapabileceği bildirildi.

İran'ın İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV, ''Rusya hükümetinin Washington ve Tahran arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu'' duyurdu.

Haberde, Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov'un, ''İran ve ABD arasında doğrudan görüşme için yardımımız istenirse, böyle bir diyaloğun başlaması için gerekeni yapmaya hazırız'' ifadesine yer verildi.

Rusya'nın böyle bir iş için "tam uygun" olduğunu belirten İvanov, ''iki ülkenin müzakereye başlamasının, nükleer sorunu da çözmede önemli bir adım olacağı temennisinde'' bulundu.

ABD, İran'ı ''şer üçgeninin bir parçası'', İran da ABD'yi ''büyük şeytan'' olarak nitelese de, müzakerelere başlanması gerektiği yönünde her iki taraftan zaman zaman açıklama geliyor.

Tahran yönetimiyle doğrudan müzakerelere başlanabileceğini belirten ABD Başkanı Barack Obama da bir süre önceki açıklamasında, "İran gibi ülkeler, sıkılmış yumruklarını açmaya isteklilerse karşılarında onlara uzanmış elimizi bulacak" ifadesini kullanmıştı.

İran tarafı da, ''eski politikaları terk etmesi ve değişim vaadini hayata geçirmesi halinde yeni Beyaz Saray yönetiminin uzatacağı elin havada kalmayacağını'' ilan etmişti.

İran ve ABD arasında 1979'dan beri doğrudan diplomatik ilişki bulunmuyor.