BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.409,40
HABER /  GÜNCEL

İran Uzmanlar Meclisi'nin yeni başkanı muhafazakar Ayetullah Yezdi

İran'ın önde gelen din adamları, ülkenin dini liderini seçen ve denetleyen organın başına koyu muhafazakar görüşleriyle bilinen Ayetullah Muhammed Yezdi'yi seçti.

Abone ol

İran'ın önde gelen din adamları, ülkenin dini liderini seçen ve denetleyen organın başına koyu muhafazakar görüşleriyle bilinen Ayetullah Muhammed Yezdi'yi seçti.

83 yaşında olan ve daha önce en yüksek rütbeli yargıç görevini yürüten Ayetullah Muhammed Yezdi, Uzmanlar Meclisi başkanlığı için yapılan seçimde, eski ılımlı cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'den daha fazla oy topladı.

Ayetullah Muhammed Yezdi, 86 üyenin genel seçimler sırasında seçileceği 2016 Şubat'ına dek Uzmanlar Meclisi'ne başkanlık yapacak.

Uzmanlar Meclisi İran'ın gündelik siyasetine karışmıyor.

Ayetullah Yezdi'nin başkanlığa seçilmesi, eski cumhurbaşkanı Rafsancani ve iktidardaki daha ılımlı seçkinler açısından bir darbe olarak görülüyor.

Ayetullah Yezdi'nin iddialı adaylardan biri olarak görülmemesi yüzünden de, seçimin sonucu şaşırtıcı oldu.

Uzlaşma amacıyla başkan seçilmesi beklenen bir diğer önde gelen dini adamı Ayetullah Mahmud Şahrudi, oylamadan çekildi.

Tahran yönetiminin nükleer programıyla ilgili görüşmelerin kritik bir aşamada olduğu ve dini lider Ayetullah Hamaney'in sağlık durumuyla ilgili söylentiler dolaştığı bir sırada yapılan Uzmanlar Meclisi seçimi, önem taşıyor.

BBC'nin Orta Doğu Editörü Sebastian Usher, İran'da bir liderin halefinin açıkça konuşulmasının tabu olduğunu; ama iktidarı ele geçirme yarışının başlamış göründüğünü belirtiyor.