BIST 10.188
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.401,25
HABER /  DÜNYA

İran para birimi tümen dolar karşısında tarihi rekorla devrildi

İRAN ulusal para birimi tümen , geçen hafta dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesine inerken, nisan ayında serbest piyasada 6 bin tümen olan dolar 3 ayda yüzde 80 artarak geçen hafta 11 bin tümeni aştı. ABD yaptırımları ile İran para birimi Tümen'in daha da erimesi kaçınılmaz görünüyor.

Abone ol

ABD'nin İran'a yönelik ilk yaptırım paketinin ABD saatiyle bu gece yarısından itibaren devreye girmesiyle İran hükümetinin, ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklanıyor.

İran para birimi Tümen çakıldı
Ulusal para birimi tümen, geçen hafta dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesine indi. Nisan ayında serbest piyasada 6 bin tümen olan dolar 3 ayda yüzde 80 artarak geçen hafta 11 bin tümeni aştı.

Döviz kurundaki ani artış halkın alım gücünü düşürürken iş yerlerinin üst üste kapandığı ve işsizliğin giderek arttığı İran'da sosyal medya üzerinden "genel grev ve protesto" çağrıları yapılıyor.

1 milyon kişi işsiz kalabilir

Yaptırımlar İran'da petrolden sonra gelen ikinci büyük sektör olan otomotiv sektörünü de etkileyecek. Sektörde çalışanların sayısı 1 milyonun üzerinde. Buna işaret eden İran Çalışma Bakanı Ali Rebii, önceki gün yaptığı açıklamada, "Yaptırımlar nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişi işsiz kalabilir ancak bunun olmaması için önlem alacağız." dedi.

İran yaptırımları gemiyi terkeden ilk şirketlere bakın

Amerika'nın İran yaptırımları listesine bakın! Bu İran'ın iliğini kurutur

Bir bu eksikti! ABD İran yaptırımları Türkiye'yi bakın nerden vuracak