BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.412,74
HABER /  GÜNCEL

İran, Irak'a savaş uçağı mı tedarik ediyor?

Uzmanlar, İran'ın IŞİD'le mücadelede Irak'a savaş uçağı tedarik ettiğine dair güçlü kanıtlar olduğunu söylüyor. BBC Diplomasi muhabiri Jonathan Marcus'un haberi.

Abone ol

İran'ın, IŞİD'e karşı mücadelede Irak'a savaş uçağı temin ettiğine dair güçlü kanıtlar var.

Rusya da yalnızca birkaç gün önce Irak'a savaş uçakları tedarik etmişti.

Londra'daki Ulusalararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü (IISS) uzmanları, 1 Temmuz'da başka tedarikler de gerçekleştiğini ve kaynağın da İran olduğunu söylüyor.

Bu da, Irak'a savaş uçağı gönderen ülkelerden biri olan ABD'nin bu çatışmada İran'ın yanında yer aldığı anlamına geliyor.

Irak'a insansız hava uçakları ve helikopterleri gönderen ABD, Irak Şam İslam Devleti IŞİD'in faaliyetleriyle ilgili istihbarat toplamaya da devam ediyor. Washington da Irak'ın mevcut hava kuvvetlerine Hellfire füze takviyesi yaptı.

Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nün Military Balance adlı dergisinde görevli uzman Joseph Dempsey, Iraklı yetkililerin paylaştığı savaş uçakları videosunu dikkatlice inceledi.

BBC'ye konuşan Dempsey, Irak'ta kullanılan Sukhoi Su-25 savaş uçaklarının, "kesinlikle İran'dan" olduğunu söyledi.

Dempsey, görüntüler üzerinden yaptığı analizin "en mantıklı sonuca ulaştırdığını" belirtip "İşaretler, seri numaraları ve gizleme (kamuflaj), hepsi İran filosu hakkında bildiklerimizle uyuşuyor" diye konuştu.

İran'ın, Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı az sayıda operasyonel Su-25 savaş uçağı var.

Bu savaş uçaklarının da çoğu, daha önce Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlıydı. Körfez Savaşı'nda yedi Su-25 jeti İran'a sığınmıştı.

Iraklıların beklentilerinin aksine, bu jetler alıkonulmuş ve İran'ın hizmetine girmişti

Bu savaş uçaklarını kimin uçurduğunu tespit etmek ise zor.

Dempsey, 'Irak'ın kapasitesi olsa da, son 11 yılda uçuş deneyimi olmayan pilotların kullanmasının güç olduğunu' söylüyor ve "Bu da dışarıdan yardım geldiğine dair güçlü işaretler olduğunu gösteriyor" diyor.