BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İran Fordo tesislerinde uranyum zenginleştiriyor

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yer altındaki Fordo tesislerinde uranyum zenginleştirme çalışmaları yürütüldüğünü bildirdi.

Abone ol

BM, İran'ın kutsal Kum kenti yakınlarında bulunan, çok sıkı güvenlik önlemleri altındaki Fordo tesislerinde uranyum zenginleştirme işlemlerine başladığını doğruladı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun sözcüsü Gill Tudor, bugün yaptığı açıklamada, İran'ın yer altındaki Fordo tesislerinde "yüzde 20'ye ulaşan düzeyde zenginleştirilmiş uranyum üretimine başladığını" doğruladı.

Tudor, tesislerdeki tüm nükleer maddelerin Uluslararası Atom Enejisi Kurumu'nun kontrolü ve denetimi altında olduğunu da ekledi.

İran ise, söz konusu tesislerde orta düzeyli uranyum zenginleştirme çalışması yapıldığını belirtiyor. Uzmanlara göreyse, bu, uranyumun silah için kullanılması yolunda önemli bir adım.

Tahran öteden beri nükleer enerjisinin barışçı amaçlar taşıdığını savunuyor.

Ülkenin kuzeyindeki Fordo tesislerinin varlığı, 2009 yılı Eylül'ünde Batılı istihbarat kurumlarınca saptanmıştı.

İran, Fordo projesinin 2007 yılında başlatıldığını belirtiyor. Ancak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, tesislerdeki özel çalışmaların 2006'da başladığını düşünüyor.

BBC'nin İran muhabiri James Reynolds, Fordo tesislerinin yoğun ilgi ve kuşku uyandırdığını kaydediyor.

Yer altında kurulan ve çok sıkı güvenlik önlemleriyle korunan tesisler, hava saldırıları açısından çok zor bir hedef durumunda.

Bugün İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin, Batı'dan gelen baskılara boyun eğmeyeceğini bildirmişti. Hamaney, "İslam düzeni, ne yaptığının farkındadır; kendi yolunu seçmiş durumdadır ve bu yoldan ayrılmayacaktır." dedi.