BIST 10.471
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.435,35
HABER /  DÜNYA

Fransa inadından vazgeçmiyor

Fransız hükümetinin, geçtiğimiz ay Ulusal Meclis'te kabul edilen "soykırımı inkar yasası"nı 23 Ocak'ta Senato gündemine getireceği bildirildi.

Abone ol

Parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier, Fransız basınına yaptığı açıklamada, tartışmalı yasanın 23 Ocak'ta Senato gündemine getirileceğini söyledi.

"Bu konu üzerinde genel bir uzlaşma olduğunu düşünüyorum" diyen Fransız bakan, meclisten geçen teklifin ilk olarak Senato Başkanlık Divanı'nda ele alınacağını söyledi. Başkanlık divanı mecliste kabul edilen yasa teklifini ilk kez görüşecek ve gündeme alınıp alınmama konusunda nihai kararı verecek.

Senato Başkanlık Divanı, yasa teklifinin gündeme alınmasına karar vermesi halinde şekil olarak bir raportör tayin edecek ve yasa teklifi kanunlar komisyonuna gönderilecek. Kanunlar komisyonundan sonra, yasa teklifinin 22 ve 26 Ocak arasındaki bir gün senato genel kurulunda oylanması gündeme gelebilecek.

Fransız parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclis, geçtiğimiz ay, 1915 olaylarının "soykırım" olduğunun inkarını suç sayan tasarıyı kabul etmişti. 577 üyeli mecliste 50 milletvekilinin oyuyla kabul edilen tasarı, "soykırımın inkarı"nın bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezasıyla cezalandırılmasını öngörüyor.

Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa'yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato'da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da ifade edilmişti.

Yasa teklifinin mecliste kabulünün ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise hafta sonunda Fransa'ya dönmüştü.

SOSYALİSTLER BÖLÜNDÜ

Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre, Senato'daki çoğunluğu elinde bulunduran Sosyalist senatörler, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi olan milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa teklifini destekleme konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Sosyalist senatörlerin bir kısmı, iktidar partisinin üyesinin meclisten geçirdiği yasa teklifi yerine, daha önce Senato'ya getirilen içerik olarak aynı, farklı biçimde kaleme alınan kendi yasa tekliflerini oya sunmak istiyor.

Bu yönde düşünen Sosyalist senatörler, iktidar partisinin, yasa teklifine oy vermeleri halinde, seçimlerde, Ermeni diasporasının oylarının iktidar partisine gitmesinden endişe ediyor ve kendi yasa tekliflerinin Senato'da kabul edilip daha sonra yasalaşması için meclise gönderilmesini istiyor.

Yine Sosyalist senatörler içinde başka bir grup, yasa teklifinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle, gündemden çıkartılmasını istiyor.