BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.476,84
HABER /  DÜNYA

İran 100 jetle vurulacak

ABD ve İngiltere, İsrail'i İran'a saldırmaması için ikna etmeye çalışıyor, işte ayrıntılar..

Abone ol

İsrail'i İran karşıtı bir operasyona girişmemesi için ikna çabaları sürerken, Amerikan New York Times gazetesine konuşan askeri analistlere göre İran saldırısı sanıldığı gibi kolay olmayacak.

Pilotların dost olmayan bir ülkenin hava sahasında 1000 milden fazla uçması, havada yakıt nakli yapması, İran'ın hava savunma sistemlerine karşılık vermesi ve yeraltında bulunan nükleer tesisleri sığınak delen bombalarla yapması gerekiyor.

Gazeteye konuşan askeri kaynaklara göre 125 adet F-15I ve F-16 jeti bulunan İsrail, bu uçaklardan 100'ünü operasyonda kullanması gerekiyor. ABD'nin 2001'de Afganistan, 1991'de Körfez Savaşı'ndaki hava operasyonlarının planlamasını yapan ABD Hava Kuvvetleri'nin üst düzey istihbarat yetkilisi emekli General David A. Deptula'ya göre, İsrail'in İran saldırısı sanıldığı kadar kolay olmayacak. NYT'ye konuşan uzmanlara göre, İsrail'in olası saldırıda önünde 3 rota var: 'Türkiye üzerinden kuzeye, S. Arabistan üzerinden güneye ya da Irak ile Ürdün arasında bir bölge.'

AKILCI OLMAZ

ABD ve İngiltere, İran'ın nükleer santrallarını vurmaması için İsrail'e yönelik baskıyı artırırken, ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail'e gönderdiği Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüştü. 2 saat görüşmede İran'a operasyon ve Suriye konuları ele alındı. Donilon, dün de Savunma Bakanı Ehud Barak ile bir araya geldi. Donilon'un temaslarının başladığı gün İngiltere ve ABD, İsrail'den İran'a saldırmamasını istedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey İsrail'in İran'a saldırı düzenleme ve İran'ın nükleer silah geliştirmesini 'muhtemelen birkaç yıl geciktirme yeteneğine sahip olduğunu, buna karşın bazı hedeflerin büyük bir olasılıkla İsrail'in erişebileceğinin ötesinde olduğunu söyledi. İran'ı 'akılcı bir oyuncu'' olarak tanımlayan Dempsey, İran'a yönelik uluslararası yaptırımların etkisini göstermeye başladığına inandığını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de İsrail'in İran'a saldırmasının ciddi sonuçları olacağını belirterek, olası İsrail saldırısının 'akıllıca bir şey olmayacağını' vurguladı. Ülkesinin İran'a diplomatik yöntemlerle baskı yapmaya odaklandığını kaydeden Hague, ''İsrail'in İran'a bir askeri saldırı düzenlemesinin şu an için akıllıca bir şey olduğu kanaatinde değilim'' diye konuştu.

TAHRAN'DAN NÜKLEER TESİSLERİ KORUMA AMAÇLI HAVA TATBİKATI

İran ülkenin güneyinde geniş bir alanda hava savunma tatbikatı başlattı. Ülkenin caydırıcılık ve savunma gücünü artırmayı hedefleyen tatbikatın, özellikle yerleşim yerleri, hassas ve hayati yerler ile nükleer enerji tesislerini olası hava saldırılarından korumaya yönelik olduğu belirtildi. Gelişmiş füze savunma sistemleri, savaş uçakları, elektronik harp donanımları ve diğer mühimmatların kullanılacağı tatbikatta hava savunma gücünü oluşturan unsurlar arasındaki uyumun da pekiştirilmesine çalışılacağı kaydedildi. 190 bin kilometrekarelik bir alanda ve dört safhada icra edilecek tatbikatın dört gün süreceği ifade edildi.Tatbikatta Ordu, Devrim Muhafızları, Gönüllü Güçler (Besic) ve Emniyet Genel Müdürlüğü unsurlarının yer aldığı açıklandı. Yıllık planlı tatbikatlar çerçevesinde icra edilen tatbikatın mesajının bölge ve tüm ülkeler için ''emniyet ve barış'' olduğu belirtildi. Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri de önceki gün ülkenin orta kesiminde kara tatbikatı başlatmıştı. Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri, en son 4-5 Şubat'ta ülkenin güneyinde kara tatbikatı yapmıştı.

'KURTARICILARI TÜRKİYE VE ÇİN'

Nükleer programından dolayı BM'nin ekonomik yaptırım uyguladığı İran'a, Türkiye ve Çin'in gizli mali yardım sağladıkları iddia edildi. İngiliz Daily Telegraph gazetesinin Batılı güvenlik yetkililerine dayandırılarak verdiği haberde, BM'nin nükleer programıyla ilgili uyguladığı yaptırımlardan kurtarmak için Türkiye ve Çin'in İran adına bankacılık faaliyetleri yaptığını yazdı. Batılı güvenlik yetkilileri, İran Merkez Bankası'nın, ülkenin ekonomisini ayakta tutmak için Çin ve Türkiye'de çok sayıda finansal kurumu kendi çıkarları için kullandığını belirtti. Gazete, ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinin Türkiye'den Almanya bankalarına yapılan çok sayıda işlemin, gerçekte Tahran tarafından kontrol edildiği yönünde kanıt buldukları bilgisine yer verdi. Çin'in de İran'dan satın aldığı petrol karşılığında ödemesi gereken parayı İran adına ihtiyaç duyulan malları almak için kullandığı belirtildi. Gazete, Avrupa ile sıkı ticari ilişkilere sahip Türkiye'nin Tahran'la da diplomatik ilişkilerini iyi tuttuğuna vurgu yaptı.