BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.404,63
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta yeni hükümetin açıklanması ertelendi

Maliki'nin, Irak'ın rakip siyasi grupları arasındaki hassas dengeleri koruyacak ve tüm tarafları tatmin edecek bir liste hazırlama çalışmalarına devam ettiği açıklandı.

Abone ol

Maliki hassas dengeleri korumaya çalışıyor


Irak'ta uzun zamandır merakla beklenen yeni hükümetin açıklanması önümüzdeki günlere kaldı.

Ülkede meclis seçimleri dokuz ay önce yapılmış ancak henüz yeni hükümet üzerinde anlaşmaya varılamamıştı.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin görevine devam edeceği açıklanmıştı.

El Maliki'nin listeyi bugün ilerleyen saatlerde parlamentoda açıklaması bekleniyordu ancak açıklama, bu hafta içinde yapılacak.

Liste hazırlıkları

Ancak Maliki'nin, Irak'ın rakip siyasi grupları arasındaki hassas dengeleri koruyacak ve tüm tarafları tatmin edecek bir liste hazırlama çalışmalarına devam ettiği açıklandı.

40 kadar bakanlık görevinden oluşan yeni hükümeti ülkenin önemli nüfus grupları olan Kürtler, Şiiler ve Sünni Arapları temsil etmesi bekleniyor.

BBC'nin Bağdat muhabiri Gabriel Gatehouse, yeni hükümetin kurulmasının çok önemli bir gelişme teşkil ettiğini ancak gerçek sınavın yeni bakanların bir araya gelip ülkenin sorunlarını çözmeye başlaması olacağını belirtiyor.

7 Mart'taki seçimlerde en fazla sandalye kazanan parti olan El-Irakiye'nin lideri İyad Allawi, daha önce uzun süre yeni başbakanın kendisi olması gerektiğini söylemişti.

Ancak Allawi de yeni oluşturulacak ve Irak'ın stratejik politikalarını belirleyecek konseyin başkanı olacak.