BIST 9.095
DOLAR 32,38
EURO 35,06
ALTIN 2.326,75
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta son durum ne işte yaşanan son gelişmeler

IRAK 'tan son dakika haberi geldi. Reuters haber ajansı Irak ordusunun Musul'un kuzey batısındaki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı petrol boru hattına saldırdığını duyurdu. İşte Irak'ta yaşanan gelişmeler...

Abone ol

Kuzeyde Sincar'ı peşmergeden geri alan ordu birliklerinin yeni hedefi, Ankara ve Bağdat'ın açmayı planladığı Ovaköy sınır kapısı. Yerel kaynaklar, Duhok'un batısını geçen askerlerin Feys Habur'a ulaştığını bildiriyor.

Irak'ta tartışmalı bölgeleri kaybeden Mesut Barzani yönetimine, ağır bir darbe daha geliyor. Sincar'ı geçen hafta Pazar günü peşmergeden geri alan ordu birlikleri, kuzeye doğru ilerleyişini sürdürüyor. Irak ordusu bu sabah Peşmergenin enindeki petrol boru hattına saldırdı. İşte yaşanan son gelişmeler...

09:55IRAK ORDUSU PEŞMERGEYE SALDIRDI

Reuters haber ajansına konuşan Kürt yetkililer Irak ordusunun Musul'un kuzey batısındaki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı petrol boru hattına saldırdığını duyurdu. Irak ordusu ise çatışmaların yaşandığını doğrulamadı. Irak ordusunun Musul’un kuzeyindeki Rabia yakınlarındaki Mahmudiye nahiyesinde düzenlediği iddia ediliyor. 

TÜRKİYE SINIRINA AZ BİR MESAFE KALDI

Yerel kaynaklar, Irak askerlerinin hedefinin Ankara ve Bağdat'ın açmayı planladığı yeni sınır kapısı olduğunu bildiriyor. Askerler halihazırda Duhok'un batısını geçmiş durumda, Dicle Nehri boyunca ilerleyen birlikler Feys Habur'a ulaştı.Irak birliklerinin Türkiye sınırına ulaşmasına artık kısa bir mesafe var.



IRAK'TA SÜRPRİZ KONUK

Çalkantılı günler geçiren ülkenin dün sürpriz bir konuğu vardı. Suudi Arabistan'da yaptığı açıklamada İran destekli milisler Haşdi Şabi'nin Irak'tan ayrılmasını isteyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, akşam saatlerinde başkent Bağdat'a indi.Amerikan hava kuvvetlerine ait bir uçakla Bağdat'a ulaşan Tillerson için yoğun güvenlik önlemi alındı. Associated Press (AP) haber ajansı, Bağdat'ın üstünde uçan helikopterlerin fotoğraflarını servis etti.

Başbakan Haydar el İbadi ile görüşen Tillerson hem Bağdat yönetiminden hem de Erbil'den çatışmaya girmemelerini istedi, tarafların soruna diyalogla yaklaşmasını öne çıkardı.

İBADİ HAŞDİ ŞABİ'Yİ SAVUNDU

İbadi ise Tillerson'a Haşdi Şabi'nin kalıcı olacağı mesajını verdi: "Haşdi Şabi, Irak'ın resmi devlet kurumlarından biridir. Anayasa devlet dışında hiçbir silahlı gücün bulunmasına izin vermiyor. Haşdi Şabi savaşçılarını bölge ve ülkenin umudu olmaları için teşvik etmeliyiz." Tillerson'ın Suudi Arabistan'da sarfettiği sözler, dün gün içinde Bağdat'ın tepkisini çekmişti.

YARIN ANKARA'DA

Haydar el İbadi, yarın Ankara'ya kritik bir ziyaret gerçekleştirecek. Ankara ve Bağdat ilişkileri, bağımsızlık referandumunun ardından son yılların en iyi seviyesine yükselmiş durumda.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani ise, akşam saatlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la telefonda konuştu. Macron da görüşmede taraflara diyalog çağrısı yaptı.



PEŞMERGE KAÇTI

Yaklaşık bir yıl süren mücadelenin ardından tüm önemli kentlerini kanlı terör örgütü IŞİD'den temizleyen Irak'ta, 25 Eylül'deki referandum ülkeyi alt üst etti. IŞİD'in Musul'u alması üzerine Irak ordusunun bölgeden çekilmesi Kerkük ve diğer kentlerin Barzani kontrolüne geçmesini sağlamıştı. Barzani, Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Kerkük'ü referanduma dahil etti.

BARZANİ BÜYÜK BİR HEZİMET YAŞADI

Uluslararası uyarılara ve Bağdat yönetiminin restine rağmen bağımsızlık referandumunda ısrar eden Barzani, üç hafta sonra büyük bir hezimet yaşadı. Irak ordu birlikleri, Kerkük ve diğer şehirlerden çekilmesi için Barzani'ye verdiği sürenin dolmasıyla harekete geçti.Yaklaşık 24 saatlik bir sürede peşmerge kaçtı, tüm tartışmalı bölgeler yeniden Bağdat yönetiminin kontrolü altına girdi. Kerkük'ün yanında Sincar, Tuzhurmatu ve Hanekin bu noktalardan bazıları.