BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.505,86
HABER /  DÜNYA

Irakta seçim ertelenebilir

Irak'ta planlanan 1 Ekim yerel seçimlerinin, Arap, Türkmen ve Kürt milletvekilleri arasındaki Kerkük anlaşmazlığı başta olmak üzere, ortaya çeşitli görüş ayrılıklarından ötürü ertelenmesi ihtimali belirdi.

Abone ol

Irak'ta planlanan 1 Ekim yerel seçimlerinin, Arap, Türkmen ve Kürt milletvekilleri arasındaki Kerkük anlaşmazlığı başta olmak üzere, ortaya çeşitli görüş ayrılıklarından ötürü ertelenmesi ihtimali belirdi.

Parlamento üyelerinin verdikleri bilgilere göre, yerel seçim kanunu tasarısıyla ilgili görüşmelerde, Kerkük'te seçimin nasıl yapılacağı konusunda uzlaşmaya varılamıyor.

ABD yönetiminin, ülkede ulusal uzlaşmanın sağlanması yolunda önemli bir aşama olacağını ümit ettiği yerel seçimlerin 1 Ekim'de yapılmasının planlanmasına karşın, bunun gerçekleşmesinin zor olduğuna dikkat çekildi.

Parlamentodaki Şii İttifakı blokunun lideri Celal el Din el Sagher, Reuters'a yaptığı açıklamada, ''Yerel seçim kanunu üzerinde mutabakata varmamızı engelleyen çeşitli sorunlar var. En önemli sorunlardan biri de Kerkük. Bu nedenle seçimlerin zamanında yapılması çok zor'' dedi.

Kerkük'ün statüsü konusunda henüz bir uzlaşma sağlanamamış olmasından ötürü, burada seçimin yapılış şekli konusunda da anlaşmazlık çıktı. Parlamentodaki Arap ve Türkmen gruplar, Kerkük için ayrı bir seçim kanunu hazırlanmasını istediler ancak bu teklif Kürt milletvekilleri tarafından reddedildi. Arap ve Türkmenler, bu öneriyi, özellikle 2003 yılından sonra kentin demografik yapısının Kürtler lehine değiştirilmesinden ötürü istediklerini vurguladılar. Bazı Arap ve Türkmen milletvekillerinin gündeme getirdikleri bir başka öneride ise kent yönetiminin Arap, Türkmen ve Kürtler arasında paylaşımı teklif edildi, bu da Kürt milletvekillerince reddedildi.

Önde gelen Kürt milletvekillerinden Mehsin el Sadun, ''Kerkük için ayrı bir seçim kanununa bütünüyle karşıyız'' dedi ve tüm Irak'ta aynı gün seçim yapılması gerektiğini savundu. Sadun, ''önce seçim yapılmalı. Kentin kontrolünün bölüşümü konusunda, seçimin hemen ardından bir siyasi oydaşma sağlanmasına hazır olacağız'' dedi.

Parlamentodaki Sünni Arap liderlerden Usama el Nucaifi ise ''Kürtlerin istekleri, çözüme ulaşılmasını geciktirebilir. Bu sorunun yakın bir süre içerisinde çözümlenebileceğini sanmıyorum'' dedi.